Mobil Dünya Kongresi (MWC) maceram
Herkesin cep telefonu peşinde koştuğu fuarda, 5G ve 6G üzerine ekonomi inşa etme konusunda çok önemli detayları bulmak mümkündü. Bulan oldu mu?
Köşe yazılarımı yazma günlerimden biri olan pazar gününe denk gelen uçak yolculuğum için evden çıkmam zor oldu. Bunun nedeni uzun süreden beri seyahat etmediğim Avrupa ülkelerinden İspanya'ya girişte ne soracaklarını bilmediğim için uçak ve otel rezervasyonumun çıkışını almak için kırtasiyeye gitmemin gerekmesi oldu. Yeni yılla birlikte 500 liradan 710 liraya yükselen yurtdışı çıkış harcını da görselleştirdim. Yüzde 42, benim emekli maaşı zam oranımın yaklaşık üç katıydı. Otel kendi reklamını da gönderdiği rezervasyona eklediğinden iki sayfaya taşan bu belge maliyetimi 16 lira yükseltti. Yüzde 30’un üzerinde bir ek maliyet.
Evdeki çevreci mürekkep püskürtmeli yazıcının cep telefonu üzerinden yapılabilen kafa temizliğinden haberim olmadığı için elimi içine soktuğumdan beri QR kod bastırmakta sorun yaşadığım için kırtasiyeye gitmek iş akışımda bir süredir sorun yaratıyor. Mahalleli olunca kırtasiyede iki laf etmek ve yolda birilerini görmek zaman tüketimini yükseltiyor. Neyse sonuçta Pazar günü 15:00 uçağına zar zor yetişip Barcelona’ya geldim. Otelime ulaştığım süreçte de o çıkışlara hiç ihtiyacım olmadı.
Garanti BBVA uygulaması içinden Gelir İdaresi’ne otomatik çıkan rakamı kredi kartı ile ödemem elektronik sisteme düşmüş olmalıydı. Havaalanında uçuşumu söyleyip pasaportumu uzattığımda biniş kartımı elektronik mi yoksa basılı mı (görevli fiziksel de demiş olabilir) istediğimi sorana kadar hiçbir şey sormadı. Bu yazıyı yazmadan bir gün önce dönüş için check-in işlemini, bir gün önce bizi fuar alanına götürecek shuttle’ı beklerken mobil uygulama üzerinden yaptım. Biniş kartını da elektronik olarak oluşturdum.
Bütün bunları yaşadığım yolculuğa çıkmadan önce, evdeki bir diğer işim de yataktan kalktıktan hemen sonra cihazlarımı şarj etmek olmuştu. Bilgisayarın portlarına taktığım USB kablolarla şarj işlemini tamamlıyorum. Bu beni adaptör taşıma derdinden kurtarıyor. Şu anda da iletişim ve kayıt için kullandığım iki telefon bilgisayar üzerinden şarj oluyor. Ancak İstanbul’dan çıkarken şarj aparatını almadığım Xiaomi Mi5 kol bandım, metrobüse bindiğimde can verdi ve dönene kadar da sesini çıkaramayacak.
Bu anlattığım şeylerin bir kısmı. Enerji yönetimi ve veri akışı ile ilgili kısmı da Agentic AI ile ilgili. Bu dünyalara alışmamız için basit görünen bu uygulamaları anlatmak istedim. Bu yazıyı yazmadan bir gün önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katıldığı akşam yemeğine giderken ilk olarak aldığım ücretsiz şehiriçi ulaşım kartı ve cep telefonumdaki navigasyon uygulaması Google Maps ile yolumu bulmayı başardım. Buraya daha önce de gitmiştim galiba ama servisle götürdükleri için sadece içi tanıdık geldi. Ancak toplu taşıma deneyimimden, meydana kadar yürümenin trafik sıkışıklığından bir nebze kurtulmayı sağladığını, V3 hattının akşam iş çıkışında kalabalık ve yoğun trafikte gitmek zorunda kalan bir hat olduğunu ve H2’nin de trafiğe takılmadan yan yoldan hızla hedefe ulaştırdığını biliyorum. Yemekten çıkışta Etiya Kurucu Ortağı ve CEO’su Aslan Doğan’ın çağırdığı taksi ile yolculuk ettik. Aslan beni otele kadar bırakma nezaketini gösterirken yolda kendi rotasını da değiştirdi. Sürücü, uygulama ile insanın nasıl birlikte çalışabileceğinin örneğini oluşturan bir biçimde rotayı ve ödemeyi yeniden planladı.
Beni fuara davet eden,........
© Ekonomim
