Bölgesel sektörel teşvik sisteminin istihdam karnesi
2009’da 4 bölgeli olarak başlayan ve 2012 yılından bu yana 6 bölgeli olarak uygulanan bölgesel teşvik sisteminin performansını değerlendirmeye devam ediyoruz. Ekonomik büyüme, gayri safi yurtiçi hasıla, kişi başına gelir ve iç göç değerlendirmelerinin ardından bu kez teşvik sisteminin 12 yıllık süreçteki istihdam ve işsizlik karnesine bakacağız.
İstihdam ve işsizlik penceresinden 6 teşvik bölgesindeki durumun tablosunu ortaya koyabilmek için TÜİK’in il düzeyindeki işgücü verileri ile nüfus ve hanehalkı verilerine dayalı bir dizi hesaplama yapmak gerekti. Bu tabloyu değerlendirirken bir noktayı göz önünde bulundurmak gerekiyor. TÜİK, 2014 yılında işgücü anketinde metodoloji değişikliğine gitti. Bu revizyonla işsiz tanımına esas olan iş arama süresi 3 aydan 4 haftaya düşürüldü. Bu değişiklik işgücü ve işsiz sayılarının 2014 öncesi yönteme göre daha düşük hesaplanmasına yol açtı. Bu nedenle 2012 verileri ile 2024 verilerini tek bir serinin parçası gibi karşılaştıramayız. Buna karşın bu verilerle teşvik bölgeleri arasındaki dengelerin değişimini ve performans farklılıklarını değerlendirmek mümkün.
Bu rezervler ışığında verilerin ortaya koyduğu istihdam karnesi şöyle:
- Tüm teşvik bölgelerinde 2012’den 2024’e uzanan 12 yıllık sürede hem işgücü hem de istihdam artış hızı, çalışma çağındaki nüfus artış hızından daha yüksek oldu.
- En önemli gösterge olan........
© Ekonomim
