KOBİ tanımının güncelleştirilmesinin KOBİ’lere sağlayacağı faydalar (I)
KOBİ’lerin tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması, Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından belirlenen yönetmeliklerle düzenlenmektedir.
Ekonomik koşulların hızla değişmesi, enflasyon oranlarının yükselmesi, işletmelerin iş hacimlerinin genişlemesi ve küresel rekabetin artması gibi faktörler, KOBİ tanımının düzenli olarak güncellenmesini gerektirmektedir.
Ekonomik koşullara uyum sağlamak ve daha fazla işletmenin devlet desteklerinden yararlanmasını sağlamak amacıyla 2025 yılında KOBİ tanımının yeniden yapılandırılması bağlamında başlatılan çalışmaları olumlu bulanlardanım.
İş yaşamımın 30 yılını KOBİ’lerle geçiren biri olarak gerek bilgi ve deneyimlerimden gerekse açık kaynaklardan yararlanarak hazırladığım bu yazımda görüş ve önerilerimi ilgilenenlerin bilgisine iki bölümde sunuyorum..
KOBİ tanımı ve mevcut durum
Türkiye’de KOBİ’lerin tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik ile tanımlanmaktadır.
2023 yılında yapılan son güncelleme ile KOBİ’ler, yıllık 250’den az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon TL’yi aşmayan işletmeler olarak sınıflandırılmıştır.
KOBİ’ler, büyüklüklerine göre üç........
© Ekonomim
