menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dijital ikiz teknolojisi…

12 1
04.01.2024

Dijital İkiz kavramı ilk olarak Dr. Michael Grieves tarafından NASA’nın eşleme teknolojisi sonucunda ortaya atılmıştır.

O dönemden bu yana IoT ve Makine Öğrenme gibi başka teknolojilerle bütünleşik bir şekilde çalışan Dijital İkiz teknolojisi, dijital dönüşümde stratejik teknoloji trendlerinin arasında yer almaya başlamıştır.

Dijital İkiz teknolojisi, özellikle üretim, perakende, hizmet, sağlık gibi sektörleri dijitalleştirerek daha verimli ve tasarruflu operasyonlar gerçekleştirmesini sağlamaktadır.

İşletmelerin dijital bir ikizi oluşturularak, tüm operasyonel süreçlerin dijital bir ortamdan takip edilmesi mümkün hale gelmiştir.

Bir başka ifade ile Dijital ikiz teknolojisi, bir varlığın performansını denetlemenize, olası hataları belirlemenize, ayrıca bakım ve yaşam döngüsü hakkında daha bilinçli kararlar almanıza olanak tanır.

Bir ürünün sanal kopyası olan “Dijital ikiz teknolojisi” , “Dijital ikiz nedir?” başlığı ile tanımını, günümüzde önemini ve kullanıldığı alanları içeren bilgileri açık kaynaklardan derledim. Bugünkü yazımda bu bilgileri paylaşmak istiyorum…

Dijital ikiz teknolojisi, karmaşık ürünler üzerinde tümleşik bir veri, model ve analiz aracı olarak ürün tasarımı, gerçek zamanlı simülasyon, takip ve optimizasyon konularında üreticilerin ürünlerini daha iyi anlayabilmelerini ve bu doğrultuda analizler yapabilmelerini mümkün kılar.

Dijital ikiz (digital twin) fiziksel bir ürünün ya da bir hizmetin gerçek dünyadaki davranışının ve oluşturduğu sonuçların sanal modeli olarak tanımlanır.

Daha basit bir anlatımla dijital ikiz; sürecin, ürünün ya da servisin sanal bir modelidir.

Dijital İkiz kavramı 2002’den bu yana var olsa da IoT ile birlikte daha etkili hale gelmiştir.

Dijital ikiz, fiziksel bir nesnenin sanal bir modelidir.

Nesnenin yaşam döngüsünü kapsar ve davranışı simüle etmek ve işlemleri izlemek için nesnedeki sensörlerden gönderilen gerçek zamanlı verileri kullanır.

Dijital ikizler, bir fabrikadaki tek ekipman parçalarından rüzgar türbinleri ve hatta tüm şehirler gibi tam kurulumlara kadar gerçek dünyadaki pek çok öğenin kopyasını........

© Ekonomim


Get it on Google Play