menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Finansal piyasalarda fiyatlamaların oturması zaman alacak

17 0
19.03.2025

Son bir ayda hem küresel ekonomide hem Türkiye ekonomisinde görünümü değiştirmeye aday ciddi gelişmeler yaşanıyor. Trump‘ın gümrük vergilerinde ısrarlı ve ölçüsüz artırımları arkasından misillemeleri de getirmeye başlayınca küresel büyüme konusunda tahminler aşağı yönlü revize edilmeye başladı. OECD’nin bu hafta başında gelen küresel ekonomik görünüm raporunda 2025 büyüme tahmini %0,2 aşağı çekilerek %2,2 olarak açıklandı. 2026 projeksiyonlarında ise Euro Bölgesi’nin büyüme tahmini % 1,2’ye yükseltilirken ABD’nin büyüme tahmini ise %1,6’ya geri çekilmiş durumda. Çin’e yönelik büyüme tahminleri ise değişiklik göstermeyerek bu yıl %4,8, gelecek yıl için is %4,4 olarak açıklandı.

Bu sütunlarda de sık dile getirdiğimiz gibi 2025 yılında ABD’nin makroekonomik görünümü %3’lere yakın bir büyümeye işaret ediyordu. Fakat son gelişmeler ABD büyümesinin bu tahminlerin oldukça altına gidebileceği yönünde sinyaller veriyor. Eğer mevcut eğilim değişmezse ABD büyümesinin OECD tahmininin de altında %2’lerin gerisine düşme ihtimalini yüksek görüyoruz. OECD’nin Türkiye tahmini ise 2025 yılı için %3,1’e yükseltilirken, 2026 yılında %3,9 olarak açıklandı.

Tarife savaşlarının enflasyonu ne boyutta etkileyeceği de önemli bir tartışma konusu. Öncü sinyaller enflasyonun, arz yönlü büyük şoklar yaşanmadıkça yatay bir seyir izleyeceğine işaret ediyor. OECD’nin raporuna göre Türkiye ve Arjantin hariç G20 ülkelerinin 2025 yılı enflasyonu %2,8, buna karşın 2026 yılı enflasyonu %2,6 öngörülüyor. Bu projeksiyonlar aralık ayındaki tahminine göre herhangi bir revizyona işaret etmiyor. Bununla birlikte, ABD’nin enflasyon tahminleri 2025 ve 2026 yılları için yukarı yönlü revize edilerek %2,8 ve %2,6 şeklinde açıklandı. Japonya için %1,3 oranında yukarı revizyonla enflasyon tahmini %3,2’ye yükseltilirken,

© Ekonomim