menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bir araştırma ve düşündürdükleri

13 1
24.06.2025

En çok stres kimde?

Şöyle basit bir soru sorulmuş araştırmaya katılanlara: “Dün, günün büyük bir kısmı “Stres” duygusunu yaşadınız mı?” Bir ülkede araştırmaya katılanların i’u bu soruya “Evet” cevabı vermiş. Bu oran, bu ülkenin bulunduğu grupta en yüksek rakam. Hangi grup derseniz “Orta Doğu ve Kuzey Afrika” ülkeleri grubu. Bu grupta yer alan ülkeler: Lübnan, Mısır, Irak, Tunus, Fas, Ürdün, İran, İsrail, Libya, Filistin, Bahreyn, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Kuveyt, Suudi Arabistan, Umman. Ve Türkiye.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri arasında günün büyük bölümü stres yaşamış kişilerin oranının en yüksek olduğu ülke de Türkiye.

Gallup’un bir araştırması

Yukarda sözünü ettiğim rakamı Gallup’un bir araştırmasından aldım. Araştırma: “Dünyada işyerinin durumu” (State of the Global Workplace). Her ne kadar işyeri (Workplace) dense de, araştırma bazı duyguları da kapsıyor. Sorular şu konularda sorulmuş: 1-Çalışan bağlılığı (Employee engagement) 2- Yaşam değerlendirmesi (Life evaluation)3- Günlük Stres(Daily stress) 4-Günlük kızgınlık (Daily anger) 5-Günlük üzgünlük (Daily sadness) 6-Günlük Yalnızlık (Daily loneliness )7-İş iklimi( Job climate) 8-İşten ayrılma niyeti (Intent to leave).

Araştırma 2024 yılında yapılmış ve bu yıl yayınlandı. Bu araştırma için dünyada 227.347 kişi ile telefonda veya yüz-yüze konuşulmuş. Bunlar bir yerde çalışan 15 veya yukarı yaşta olan kişilermiş.

Türkiye ve karşılaştırma

Türkiye’nin durumunu anlamak için başka ülkelerin durumları ile karşılaştırmak gerekir. Bu nedenle burada dünya ortalamasını, bizim gruptaki en iyi ve en kötü durumdaki ülkeyi, savaştaki üç ülkeyi İran, İsrai, Amerika Birleşik Devletleri) ve son olarak da Türkiye’nin rakamını vereceğim.

1-Çalışan bağlılığı (Employee engagement)

Bu gösterge, çalışanın işine ve işyerine olan ilgisi ve hevesini gösterir. Gallup bu göstergeyi çıkarmak için çalışana cevabı “Evet” veya “Hayır” olan 12 soru soruyor. Bu cevaplara göre çalışanı üç sınıfa ayırıyor: “İşine bağlı” (Engaged), “İşine bağlı değil” (Not engaged) ve “İşten kopmuş” (Actively disengaged).

İşe bağlı kişinin........

© Ekonomim