menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Döngüsel ekonomiye geçişte uluslararası ticaret (1)

4 0
10.06.2024

Döngüsel ekonomiye geçişin en temel hedeflerinden biri iklim değişikliği ile etkin biçimde mücadele edilebilmesi. Küresel çapta sera gazı emisyonlarının azaltılması iklim değişikliğini gerçek anlamda önlemenin en önemli yolu. Güncel verilere göre dünyada her yıl yaklaşık 54 milyar ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı salımı gerçekleşiyor. Mevcut teknolojik imkanlarla sera gazı emisyonlarının etkili biçimde azaltılması, emisyonların hangi alanlardan kaynaklandığının belirlenmesi ile yakından ilişkili.

Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yayınlanan verilere göre, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık 4’ü enerji kullanımından kaynaklanıyor. Sanayinin sera gazı emisyonları içindeki payı ise $ olarak hesaplanmış. Tarım sektörü sera gazı emisyonlarının "’sini oluştururken, ulaşımın toplam içindeki payı  seviyesinde. Binalar ise %6’lık bir paya sahip. Ülkemizde ise TÜİK tarafından yayınlanan güncel verilere göre sera gazı emisyonu 564,4 milyon ton seviyesinde. Sektörlere göre emisyon miktarında enerji sektörü q,3 pay ile ilk sırada yer alıyor. Endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı ,3 paya sahip. Tarım sektörünün payı ,8 ve atık sektörünün payı ise %2,6 seviyesinde.

Veriler, sera gazı emisyonlarının hem küresel hem de yerel bazda geniş bir dağılıma sahip olduğunu gösteriyor. Bu durum, iklim değişikliğiyle mücadelede yalnızca tek bir alanda iyileştirme yapılmasının yeterli olmayacağını, tüm sorunların çözümü için çok yönlü önlemler alınması ihtiyacını ortaya koyuyor. Bu kapsamda birçok sektörde yapılacak yenilikler net sıfır emisyon hedefine ulaşma yolunda önemli bir adım olacak.

Atık üretimini en aza indirme ve kaynak kullanımını daha........

© Ekonomim


Get it on Google Play