ABD-Kanada-Meksika Serbest Ticaret Anlaşması
Son dönemde dikkatler, ABD, Kanada ve Meksika arasındaki ticari ilişkilere yönelik yetkililerin söylemlerine odaklanmış durumda. Tartışmalar özellikle USMCA üzerinden ilerliyor. USMCA ile ilgili beklentileri daha iyi anlamak için anlaşmanın kısa geçmişini hatırlamakta fayda var.
Küreselleşmenin hız kazandığı 20. yüzyılın son çeyreği, ülkeler arasındaki ticarette de önemli bir değişime sahne oldu. Bu değişimle birlikte bölgesel ekonomik entegrasyonların önemi giderek arttı. Bu süreçte, Kuzey Amerika’da ABD ile Kanada arasında 1989 yılında bir serbest ticaret anlaşması yürürlüğe girdi. Meksika'nın ekonomik liberalleşme sürecinin hızlanmasıyla üç ülke arasında bir anlaşma zemini oluştu. 1991 yılında başlayan resmi müzakereler sonucunda ABD, Kanada ve Meksika arasında Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) 1 Ocak 1994 tarihinde yürürlüğe girdi.
NAFTA’nın temel amacı, taraf ülkeler arasında malların, hizmetlerin ve yatırımların serbestçe dolaşımını sağlamak, ticaret engellerini ortadan kaldırmak ve bölgesel rekabet gücünü artırmaktı. Ayrıca, kuzey-güney eksenli ekonomik farklılıkların azaltılması, Meksika’nın sanayileşme sürecinin hızlandırılması ve ABD ile Kanada arasındaki üretim ağlarının daha derinlemesine entegre edilmesi de hedeflenmekteydi. NAFTA'nın uygulanması, kısa vadede Meksika'nın ihracatının artması ve doğrudan yabancı yatırımların bu ülkeye yönelmesi ile sonuçlandı. Öte yandan, anlaşma ABD’de imalat sektöründeki istihdam kayıpları ve Kanada’da tarım sektörüne yönelik baskılar nedeniyle ciddi eleştirilere hedef oldu.
Bu kapsamda, “Önce Amerika” politikasını izleyen ABD Başkanı Trump’ın 2016 yılında başlayan birinci başkanlık dönemiyle birlikte NAFTA anlaşması, ABD’nin dış ticarette haksızlığa uğradığı iddiasıyla yeniden müzakereye açıldı. Yapılan köklü değişikliklerin ardından yenilenmiş anlaşma, 1 Temmuz 2020 tarihinde ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) ismiyle yürürlüğe girdi.........
© Ekonomim
