menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

2025 yılında dikkatler Asya’da olacak

12 0
05.05.2025

Asya bölgesinin küresel sahnedeki ekonomik ve jeopolitik ağırlığı her geçen yıl giderek artıyor. Küresel ekonominin içinden geçtiği bu dinamik süreçte özellikle 2025 yılı bölgede risklerin ve fırsatların iç içe geçtiği karmaşık bir döneme işaret ediyor. Bu belirsizlik ortamında en dikkat çeken unsur Asya’nın makroekonomik temellerinin gücünü koruması. Çin, Japonya, Hindistan dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki konumları ile ön plana çıkıyor.

Bu dönemdeki en ilgi çekici noktalardan birisi Asya bölgesinin küresel çaptaki birçok ekonomik göstergede ilk sıralara tırmanmaya başlaması. 2030 yılına gelindiğinde, dünya çapındaki orta gelirli hane halklarının üçte ikisinin Asya’da bulunacağı öngörülüyor. İmalat sanayindeki katma değer üretiminin yarısından fazlası da halihazırda Asya’da gerçekleşiyor. Günümüzde küresel ekonomik büyümenin ve dünya ticaretinin yarıdan fazlası yine Asya ülkeleri tarafından gerçekleşiyor. Üstelik, bu ticaret hacmi her yıl küresel ortalamanın üzerinde bir hızda artıyor.

Yeni ortaya çıkan ticaret koridorları gerçekleşmekte olan dönüşümün en somut işaretlerinden biri. Dünyanın en büyük ticaret hacmine sahip 20 ticaret koridorundan 13’ü Asya kıtasına bağlanıyor. Bu durum, Asya'nın giderek derinleşen küresel entegrasyonunu ve stratejik önemini gözler önüne seriyor. Vietnam–ABD, Hindistan–Japonya ya da Hindistan–Orta Doğu eksenindeki ticaret ilişkileri, klasik doğu–batı yönelimli akışın ötesine geçen yeni çok kutuplu bir düzenin doğmakta olduğunu gösteriyor. Orta Doğu ülkelerinin yükselen yatırımları da bu denklemde dikkate değer. Asya sermayesinin Körfez’e, Körfez sermayesinin ise Asya’ya dönük karşılıklı yatırımlarını artık “yeni normal” olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu yeni dönemde sermayenin yanı sıra yetenek, bilgi ve yönetim becerileri de sınır ötesine taşınıyor.

Çin özelinde değerlendirdiğimizde,........

© Ekonomim