İhraç edilen hizmetten Türkiye’de de faydalanılmasının KDV istisnası etkisi
KDV Kanunu’nun 11’inci maddesi ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler vergiden istisna edilmiştir. Aynı Kanunun 12’nci maddesine göreyse bir hizmetin KDV’den istisna olabilmesi için; hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapılması ve hizmetten yurt dışında faydalanılması gerekir. Hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapıldığı, yurt dışındaki müşteri adına düzenlenen fatura ve benzeri belge ile tevsik edilir.
KDV Genel Uygulama Tebliğinde yer alan açıklama uyarınca, hizmetten yurt dışında faydalanılmasından kasıt, Türkiye’de yurt dışındaki müşteri için yapılan hizmetin, müşterinin yurt dışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olması; Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamasıdır. Müşterinin Türkiye’deki faaliyetleriyle ilgisinin bulunmaması” ifadesi ise, yurt dışındaki firmaya verilen hizmetin, bu firmanın Türkiye’de KDV mükellefiyetini gerektiren bir faaliyetiyle ilgili olmaması şeklinde yorumlanmaktadır.
Vergi İdaresince verilen özelgelerde bu hususun, hizmet ihracının en belirleyici özelliklerinden biri olduğu görülmekte ve ayrıca ortaya iki şartı çıkarmaktadır. Bunlardan ilki, hizmetin Türkiye’de ifa edilmesi, fakat hizmetten yurt dışında faydalanılması gerektiği şartıdır. Diğer bir açıdan bakıldığında, zaten Türkiye’de yapılmayan işlemler KDV’nin konusuna girmediğinden, istisna uygulaması da söz konusu olmayacaktır. İkinci şart ise hizmetin, hizmet alıcısının yurt dışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olması, Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamasıdır. Aksi takdirde, hizmetten Türkiye’de faydalanma söz konusu olacak........
© Ekonomim
