menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İnsan onuru ve sürdürülebilir kalkınma için temel koşul: Barış

23 1
17.06.2025

Dünya, tarihin en yoğun silahlı çatışma dönemlerinden birini yaşıyor ve bu savaşlar sürdürülebilir kalkınmayı dramatik şekilde olumsuz etkiliyor. 2024 yılında dünya genelinde 61 “devlet temelli çatışma” yaşandı. Bunların arasında 11 tam kapsamlı savaş bulunuyor. Bu rakamlar, II. Dünya Savaşı sonrası dönemde tek bir yılda yaşanan en yüksek çatışma sayısını işaret ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 2025 yılı itibarıyla savaş ve zulüm nedeniyle dünya genelinde yerinden edilen insan sayısının 122 milyonu aştığını açıkladı. Sudan, Ukrayna ve Myanmar gibi uzun süredir devam eden çatışmaların çözümsüz kalması, bu artışın en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Rapora göre, yalnızca Nisan 2025 sonuna kadar, dünya genelinde bir önceki yıla kıyasla 2 milyondan fazla kişi daha yerinden edildi. Bu artış, Suriye’deki Esad rejiminin çöküşünün ardından ülkelerine dönen yaklaşık aynı sayıdaki Suriyelinin dönüşüne rağmen gerçekleşti.

UNHCR Yüksek Komiseri Filippo Grandi, yaptığı açıklamada, “Modern savaşlar, insan acılarının belirlediği kırılgan ve ürkütücü bir küresel manzara yaratıyor” sözleri ile açıklıyor yaşananları.

Yerinden edilen insan sayısı hızla artarken, bu insanlara yardım için ayrılan kaynaklar 2015 seviyelerine gerilemiş durumda. O dönemde dünya genelinde mülteci sayısı, bugünkünün yarısı kadardı.

UNHCR, yardım fonlarındaki kesintileri “acımasız ve süregelen” olarak niteleyerek, bu durumun mültecileri savunmasız bıraktığını belirtiyor. Örneğin, kadın mültecilerin cinsel şiddet riski artarken, çocuklar insan kaçakçılığı tehdidiyle karşı karşıya kalıyor.

Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, “Zaten daha az kaynakla daha fazlasını yapıyoruz, ancak bu sonsuza........

© Ekonomim