menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Maliye’den şirketlere yüksek vergi riski uyarısı!

11 0
yesterday

Maliye son aylarda ileri analiz teknikleri diğer adıyla yapay zeka, saha denetimleri ve izaha davet mekanizması ile kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmeye devam ediyor. Hemen belirtelim, çok başarılı sonuçlar da alıyor. Örneğin, 473 bin mükellef ilk kez kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlara ilişkin mükellefiyet tesis ettirerek yıllık gelir vergisi beyannamesi verdi.

Aynı şeyi izaha davet müessesesi için söylemek zor. Çünkü, izaha davette kaç mükellefin izahının yeterli bulunduğu, kaçının izahının yetersiz bulunup vergi incelemesine sevk edildiği ile ilgili bir istatistik bulunmuyor. Hemen herkes Maliye’den izaha davetin sonuçlarıyla ilgili bir istatistik yayınlanmasını bekliyor. Bu konu oldukça önemli!

Maliye’den yeni uygulama: Beyanname Gözetim Programı!

Evet, Maliye’de her gün yeni bir uygulama hayata geçiriliyor. Yani uygulamanın adı, Beyanname Gözetim Programı!

Bu program ile ne amaçlanıyor?

İlk kez uygulamaya alınan “Beyanname Gözetim Programı”, riskli ancak gönüllü uyum potansiyeli taşıyan mükellefleri hedef alıyor. Bu programla beyan öncesinde mükelleflerle temasa geçilerek risk durumları konusunda bilgilendirme yapılıyor. Böylece mükelleflerin beyanlarını daha dikkatli vermesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda mükelleflerin risk puanları ve gönüllü uyum düzeyleri dikkate alınarak uygulanacak denetim türleri de çeşitlendirilecek. Buna göre, yüksek riskli mükelleflerde "aramalı inceleme" gibi daha kapsamlı yöntemler devreye alınacak, daha düşük riskli mükelleflerde ise izaha davet, sınırlı inceleme veya gönüllü uyum gibi esnek yaklaşımlar uygulanacak.

Programla ilk analiz çalışması yapıldı!

Vergi Denetim Kurulu (VDK) Risk Analiz Merkezi tarafından 2024 hesap dönemine ilişkin analiz çalışması gerçekleştirildi. Bu analizlerde, çok farklı vergisel risk unsurları dikkate alınarak 500 bin mükellef taramadan geçirildi. Bu çalışma sonucunda, yaklaşık 40 bin mükellef riskli grup içerisinde yer aldı. Riskli bulunan mükelleflerin yıllık ticaret hacminin yaklaşık 2,9 trilyon Türk Lirası olduğu tespit edildi.

Bu rakam, ülke ekonomimiz için oldukça........

© Ekonomim