LGS, tercihler, tematik liseler?..
719 birincili LGS’de tercihler başladı. Şampiyonların bile ilk tercihlerine girmeleri garanti değil. Sınavsız öğrenci alan liselerde ”hormonlu notlar” belirleyici olacak. İstanbul en çok 1. çıkartan kent oldu! İşte ilk 10: İstanbul 163, Ankara 56, İzmir 48, Antalya 36, Konya 29, Adana 26, Gaziantep 23, Bursa 20, Kocaeli 19, Kayseri 18.
MEB kıdım kıdım bilgi veriyor. Oysa tüm kentler için sınava giren öğrenci sayıları, Türkiye ve kent ortalamaları, şampiyon sayıları, sınav katılan, katılmayan öğrenci sayıları, puan dilimlerindeki yığılmalar gibi tüm ayrıntılar şu ana kadar çok paylaşılmalıydı.
Pek çok veli el yordamıyla tercih yapıyor. Önceki yılların verileri bu yıl maalesef çok da işe yaramıyor.
Tercih sistemi öylesine karmaşık ki, sadece kafaları karıştırmakla kalmıyor, öğrencileri hiç istemedikleri okullara mecbur bırakıyor! Bu da liseye gitmek istemeyenlerin ya da okulu yarıda bırakanların sayısını her geçen yıl daha da artıyor.
Lise eğitimi de zorunlu 12 yıllık temel eğitim kapsamında olduğu için farklı sorunları da beraberinde getiriyor.
“Mademki ortak sınav yapılıyor, peki o zaman üniversiteye girişte olduğu gibi neden merkezi sistemle ortak yerleştirme yapılmıyor?” sorusu da her yıl olduğu gibi bu yıl da gündemde. MEB bu soruya da ısrarla cevap vermiyor!
Bu arada yabancı okulların ve Anadolu liselerinin de ortaokullarının açılması konusunda da eskiye dönüş özlemi artan bir şekilde dile getiriliyor.
Bu çerçevede öğretmen liseleri, turizm liseleri, tarım liseleri ve mesleklerinin pek çoğunda da ortaokul bölümleriyle birlikte liselerinin de açılması yönündeki beklentiler sıkça gündeme getiriliyor.
Ülkemizin kalkınmaya yönelik stratejik alanları belli. Yine aynı şekilde istihdam potansiyeli en yüksek alanlar da hepimizin malumu:
Bu konularda ciddi bir insan gücü planlaması ve istihdama yönelik eğitim öngörülüyor ve yapılıyor olması gerekirken maalesef bu ince detayla fazla ciddiye alınmıyor!
İşte bu yüzden tercihler aşamasında çocuğunuzun ilgisi, yeteneği, puanı ve hayallerinin yanı sıra ileride istihdam sıkıntısı yaşamamak için en azından çalışmak istediği sektörleri de göz önünde bulundurursanız, ona çok büyük bir iyilikte bulunmuş olursunuz..
Önümüzdeki on yıllarda hemen her meslek ve sektör, yapay zeka ile yeniden şekillenecek. Endüstriyel sektörler ve........
© Eğitim Ajansı
