LGS, Proje okullar, MEB
719 şampiyonlu LGS konuşulmaya devam ediyor. Görünen o ki sınav öncesi, sınav ve sonuçlar gibi tercihler, yerleştirme ve kayıt süreçleri de zor geçecek! MEB’in yeni proje okullar projesi de eski “nitelikli”, “niteliksiz” okulları hatırlattı. Oysa her okul nitelikli olmak zorunda!
Hiçbir çocuğumuz bir değerinden değerli ya da değersiz değildir. Anayasamız ve Temel Eğitim Kanunu da bunu emrediyor.
Her çocuğun ilgi alanları farklı olabilir. Kimi akademik alanda başarılıdır kimileri de diğer alanlarda.
Pedagojinin temel kurallarından birisi de her çocuğun başarılı olabileceği bir alanın olduğu yönünde. Bunu keşfedip, geliştirecek olan da okullar ve öğretmenlerdir…
Fen ve sosyal bilimler liseleri ile kolejler önemli de meslek liseleri önemsiz mi?..
Okulları “nitelikli”, “niteliksiz“ diye ayrıştırmak ne kadar hatalı ise proje okullar ve diğerleri diye sınıflandırmak da bir o kadar sakıncalıdır.
Öncelikle her okula ve her öğrenciye eşit koşullar sağlanmalı. sonrası onların, ilgi, yetenek ve performanslarına bırakılmalı.
İçlerinde elbette çok öne çıkanlar da olacaktır, geride kalanlar da çıkacaktır.
O onların sorunu ama devletin asli görevi her çocuğu eşit koşullarda eğitim olanağı sağlamak ve eşit koşullarda yarıştırmak olmalıdır.
Proje okullar???
Proje okullar için istenen ya da olması öngörülen hefdefler ülkemizin dört bir yanındaki her kademedeki okullar için de esas alınmalıdır.
Detaylara girmeden önce gelinde bu yöndeki habere bir göz atalım:
Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle proje okulları, "özel program uygulayan okullar" ve "özel proje uygulayan okullar" olmak üzere ikiye ayrıldı.
"Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle, Bakanlık tarafından doğrudan ya da ilgili mevzuat kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlarla yapılan protokoller doğrultusunda açılan, ulusal veya uluslararası düzeyde proje yürüten ve Bakanlıkça uygulamaya konulan program ya da temaları uygulayan resmi örgün eğitim kurumlarının belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Buna göre, bir eğitim kurumunun proje okulu olarak belirlenebilmesi için okulun ve öğrencilerin gelişimine katkı sunacak sürdürülebilir projeler hazırlayıp uygulama yeterliliğine sahip olması, okul gelişim projesi yürütmeyi taahhüt etmesi, ulusal veya uluslararası düzeyde özel program ya da proje yürütmesi, kamu veya özel........
© Eğitim Ajansı
