menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ertuğrul Aydın yazdı: Cemal Süreya’nın Bir Şiiri Üzerine Psikanalik Çözümleme

12 0
15.05.2025

“İşte tam bu saatte yara gibidir su”

Cemal Süreya

II. Yeni’nin önemli temsilcilerinden biri olan Cemal Süreya’nın, aynı zamanda üçüncü şiir kitabının da adı olan “Öp Beni Sonra Doğur Beni”, tipik bir “dönem” şiiridir. Bu şiirde, şairin kendi biyografisinden açılan bir sayfanın, şiirin temel çatısını oluşturduğunu görürüz.

Şiirin final bölümü oluşturan “annem ben küçükken öldü/öp beni sonra doğur beni” mısraları, şair biyografisinden gelen gerçek bir haberin geniş kitlelerle paylaşımını yapmıştır. Böylece, hem şiirin beslenme kaynağı, hem de -bir anlamda- yazılmaya iten neden kendiliğinden ortaya çıkmıştır. Keza, psikalitik teori, bireyi zihinsel hayatın katmanları içinde durum ya da ortamdan çok kendi biyografisinde analize çalışır.

İnsan davranışlarının bilinçdışı mekanizmalarla ilişkilendirilmesi esasına dayanan psikanalik teori, bellekte kodlanan ve daha sonra ulaşılarak manipüle edile(bile)n bilgilerin zihinsel temsillerle birleşip bireyin dışa/vurumunu gerçekleştirdiğini düşünür. Bu noktada birey, zihinsel harita, kişisel mekân, kişisel mesafe gibi kavram ve olgulardan geçerek kendi(si)ni şekillendirir. Cemal Süreya, “Öp Beni Sonra Doğur Beni” şiirinde imaj, hayal ve çağrışımlarla, hem anlamın genişlemesine, hem derinleşmesine, hem de çoğalmasına yol açmıştır. Çoğunlukla dış dünyadan alınan öğelerden yola çıkan şair, şiirde onların çağrıştırdığı izlenim ve algıların (bizim) iç dünyamıza yansıyan görüntülerini metin içerisine taşımıştır.........

© Edebiyat Burada