menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sıkı para politikası mı, yapısal reformlar mı?

16 9
28.05.2025

Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye ekono­misinin en önemli sorunu nedir? Sorunun cevabı konusunda muhtemelen büyük çoğun­luk hem fikir. Enflasyon Türk ekonomisinin en büyük ve kronik hastalığı olarak ön planda çıkmış durumda. 1965’den 2005 yılına kadar ortalama tüketici enflasyonu 5’in üzerinde. 2025 yılının ortasına gelinirken, tablo maale­sef yine çok fazla değişmiş değil.

Türkiye eko­nomisinin karşı karşıya olduğu en kritik mese­lelerden biri hâlâ güncelliğini koruyor: “Enf­lasyonla mücadelede sıkı para politikası yeterli mi, yoksa artık yapısal reformlara mı geçilme­li?”. Bu soru, sadece fiyat istikrarını değil, aynı zamanda büyüme, istihdam ve toplumsal refahı da doğrudan etkiliyor. TCMB’nin yılsonu enf­lasyon beklentisini değiştirmemesinin ardın­dan orta vadede tek haneli enflasyon hedefine nasıl ulaşılacağı yeninden gündemde.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TC­MB), Haziran 2023’ten bu yana sürdürdüğü sı­kı para politikası çerçevesinde politika faizi­ni P’ye kadar yükseltmiş, ardından B,5’e kadar indirdiği oranı nisan ayında tekrar F seviyesine çekmiştir.

Ancak son açıklanan enf­lasyon verileri, bu politikanın tek başına enf­lasyonu kalıcı biçimde kontrol altına alma­ya yetmeyeceğini ortaya koymaktadır. Nisan 2025 itibarıyla yıllık TÜFE 7,86, Yİ-ÜFE ise ",96 seviyesindedir. Aylık artış oranla­rı ise sırasıyla %3,00 ve %2,76 olarak gerçek­leşmiştir. Bu göstergeler, maliyet yönlü........

© Dünya