Sonumuz benzemesin…
2 Nisan şimdiden dünya iktisat tarihine bir dönüm noktası olarak geçti. Trump, 18. yüzyılın merkantilist kafasıyla 21. yüzyılın en büyük ekonomisini yönetmeye kalkışınca sadece ABD değil bütün dünya ekonomisi bir çıkmaza girdi. Adına “Liberation Day” adını verdiği yeni gümrük vergisi paketi yürürlüğe girdikten sonra sadece ABD borsalarındaki bir haftalık erime Türkiye ekonomisinin son üç yıldaki milli gelirinden fazla oldu.
Peki biz benzer bir durumu dünya ölçeğinde daha önce yaşadık mı? Evet, çok benzerini yaklaşık bir asır önce yaşadık. 1930 yılında, Büyük Buhran sonrasında Herbert Hoover ABD Başkanı iken sanayi ve tarımda gümrük tarifelerini arttırmayı hedefleyen Smoot-Hawley Yasası ABD Kongresinden geçti. Başkan Hoover, birçok ekonomist ve iş dünyası temsilcisinden gelen eleştirileri dikkate alıp yasaya tam olarak destek vermemesine rağmen politik baskılar nedeniyle yasayı veto etmedi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber Kanada ve Avrupa ülkeleri misilleme yapınca dünya ticareti yarı yarıya küçülmüş ve küresel bir durgunluk başlamıştı.
Bugün de benzer bir durum var. Yeni durum, ABD ekonomisi başta olmak üzere küresel ölçekte bir resesyon ve enflasyon riskini arttırmış durumda. Birçok saygın kuruluşun yayımladığı raporlara göre ABD ekonomisinin resesyona girme olasılığı 5’lere kadar yükseldi. Sebebi basit: Artan gümrük vergileri sonucunda........
© Dünya
