menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Diyarbakır’da sosyolojik ve ekonomik durum

25 1
wednesday

Bu hafta sonu, konkordato kapsamındaki bir şirketin tesislerinin yerinde denetimi için komiser heyeti olarak, tarih kokan kadim şehrimiz ve Türkiye’nin Orta Doğuya açılan kapısı Diyarbakır’daydım.

Son siyasi gelişmeler henüz sıcaklığını korurken şehrin sosyolojik ve ekonomik nabzını tutma fırsatını buldum. İlk göze çarpan; tarihi mekanları ve mimarisiyle modern bir şehir ve çarşıları, tertemiz cadde ve sokakları, duble yolları, 45 derece sıcaklığa rağmen serinlemek için Dicle nehrinin kenarında çay bahçelerini dolduran güler yüzlü insanlardı. Görüşme fırsatı bulduğum yöre halkının tek talebi ise artık ekonominin de yüzünün gülmesi.

Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden biri olup, köklü tarihi ve zengin kültürel mirası ile öne çıkmaktadır. Dicle Nehri’nin verimli havzasında yer alan şehir, Mezopotamya’nın kadim uygarlıklarının beşiği olarak bilinir ve tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

Bu nedenle Diyarbakır, “tarihin, sanatın ve kültürün insanla kucaklaştığı” bir şehir olarak tanımlanabilir. Asur kaynaklarında Amid, Roma kaynaklarında ise Amida olarak geçen Diyarbakır, stratejik konumu ve ticari........

© Dünya