menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Türkiye’nin BRICS üyeliğinin önünde bir engel yok

29 1
13.06.2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda BRICS oturumuna katıldı. Bugüne kadar hiçbir NATO, AB veya OECD ülkesi BRICS'e katılmadı. Siyasi ve askerî açıdan değerimiz, Batı ve Doğu dünyasının her ikisine yönelik politika yapmamızı imkân veriyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda BRICS oturumuna katıldı. Bugüne kadar hiçbir NATO, AB veya OECD ülkesi BRICS'e katılmadı. Siyasi ve askerî açıdan değerimiz, Batı ve Doğu dünyasının her ikisine yönelik politika yapmamızı imkân veriyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Çin ziyaretinde gündeme gelen “Türki­ye’nin BRICS’e üyeliği” iki ülke arasındaki temel konuları saf­dışı bırakan bir etki yaptı. Fidan, bu haftabaşı, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda BRI­CS oturumuna katıldı.

BRICS, ekonomik açıdan yük­sek büyüme potansiyeline sahip olan ülkeler arasında etkileşimi güçlendirmeyi hedefliyor. Diğer taraftan Dünya Bankası, IMF gi­bi kurumlarının dayattığı kural­lara ve bu kurumlardaki yetersiz temsile karşı da bir tepki veri­yor. Ayrıca çok kutuplu bir adil düzen üzerine yeni bir söylem geliştiriyor.

BRICS henüz kurumsallaş­madı, faaliyetlerini tanımla­yan bir tüzüğü yok. Bu nedenle uluslararası bir kuruluş olarak adlandırılması zor. Dolayısıy­la BRICS için "platform ya da grup" kelimelerinden birini kullanmak daha doğru. Brezil­ya, Rusya, Hindistan, Çin ve Gü­ney Afrika’dan oluşan ana çatı­ya, Mısır, Etiyopya, İran, Suu­di Arabistan ve BAE dahil oldu. Davet almasına rağmen Arjan­tin resmi bir katılım yapmadı.

Yeni katılımlarla küresel GS­YİH'nın yaklaşık yüzde 37'si ve küresel petrol üretiminin yüz­de 43'ü birbirine bağlanmış ol­du. 2007 yılında satın alma gü­cü paritesi bakımından milli ha­sılalar karşılaştırıldığında G7 ülkeleri dünya genelinin yüz­de 34.7’sini karşılarken; BRICS üyeleri ancak yüzde 23.4’ünü karşılayabiliyordu. Bugün BRI­CS, G7’yi geride bıraktı. Platfor­ma yeni katılacakları düşündü­ğümüzde gelecekte BRICS etki­si çok daha fazla olacak.

Platform, genişleme isteğiy­le, dünyanın en gelişmiş ekono­mileri karşısında ağırlığını ar­tırmayı amaçlayan bir gruplaş­ma yaratabilir. Bunun yanında Platform, küresel sistemde daha dengeli bir dünya düzeni yarat­maya yönelik bir hamle olarak da anlaşılabilir. Ancak ne kadar çok üye o kadar çok farklı çıkar, farklı çıkarlar ise fikir birliğine varmanın önünde engel demek. Hali hazırda BRICS ülkeleri arasında önemli derecede gö­rüş, yaklaşım ve rejim farklılık­ları bulunmasa da Platform ge­nişledikçe kararların daha kar­maşık hale gelmesi kaçınılmaz.

BRICS’in gelişmekte olan ekonomiler ile karşılıklı yarar sağlanabilecek ilişkiler kur­mak ve geliştirmek........

© Dünya


Get it on Google Play