TCMB riskler karşısında temkinli davrandı
Para Politikası Kurulu politika faizinde beklendiği gibi değişiklik yapmayarak F’da bırakırken gecelik borç alma ve borç verme faizinde de değişiklik yapmadı. Karar metninde enflasyonun ana eğiliminde Mayıs ayında yavaşlama gözlendiği ve Haziran ayında da yavaşlamanın devam ettiği vurgulanmış.
Yurt içi talebin ikinci çeyrekte yavaşladığına işaret edilmiş, jeopolitik gelişmelerin ve küresel ticarette artan korumacılığın dezenflasyon sürecine etkilerinin yakından takip edildiği dile getirilmiş.
TCMB’nin politika faizini (haftalık repo) sabit tutması zaten bekleniyordu. Dolayısıyla bu kararın sürpriz olduğunu söyleyemeyiz. Diğer taraftan, TCMB eğer uygun görseydi gecelik borç verme faizi 150bp indirilerek koridorda tekrar simetri sağlanabilir ve normalleşme sağlandığı yönünde iletişim yapılabilirdi.
Fakat, görüldüğü gibi TCMB normalleşme için gerekli koşulların henüz oluşmadığını düşünüyor. Bu konuda da gayet haklı sebepleri olduğunu söyleyebiliriz. Bir yanda ABD kaynaklı küresel ticarete dair tehditler, diğer yanda İran-İsrail savaşı ve bu savaşa ABD’nin de dahil olması ihtimali var. ABD’nin savaşa dahil olması ve sürecin uzaması durumunda Türkiye ekonomisi için önemli olumsuz etkileri olabilir. Bu yazıda konunun insani boyutlarını aklımızda tutarak iktisadi sonuçlarına odaklanacağız.
Bu bağlamda, ilk olumsuz etki artan risk primi kanalı üzerinden olacaktır. ABD’nin Irak’ı işgal ettiği dönemi........
© Dünya
