Faizlere uzun dönemli bakış
Faiz, yani paranın maliyeti, bir ekonomide tüm ekonomik kararları etkiliyor. Tasarruf-tüketim dengesi, yatırım kararları, varlık fiyatları, borç dinamikleri faizlerden etkileniyor. Son yıllarda, gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında, özellikle ABD’de, faizlerin geçmiş yıllara göre çok daha yüksek seviyelere yükseldiğini gözlemliyoruz.
Faizlerin günlük hareketleri piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Fakat tarihsel perspektiften baktığımızda son dönemdeki hareketler ne anlama geliyor? Bu sorunun cevabını verebilmek için faizlerin seyrini incelemekte fayda var.
Günlük hayatta daha çok nominal faizler konuşulsa da iktisadi kararlar verilirken daha ziyade reel faizler göz önünde bulunduruluyor. ABD tahvillerine ödenen reel faizi küresel reel faiz göstergesi olarak düşünebiliriz. Nitekim yapılan akademik çalışmalar son 40 yılda gelişmiş ülkelerde reel faizin benzer bir trend izlediğini gösteriyor. Türkiye’de ödenen reel faiz için ise BETAM tarafından yayınlanan Türkiye Ekonomisi için Reel Kredi Faizi serisini kullanacağız.
ABD’de reel faizler 1980’li yılların başında %7 seviyelerinde idi. İki petrol fiyatı şoku sonrasında artan enflasyon ve uygulanan sıkı para politikası reel faizleri tarihi yüksek seviyelere yükseltmişti. Sonrasında reel faizlerin gerilediğini ve uzunca bir süre düşük kaldığını gözlemliyoruz. Reel faizlerdeki süregelen gerilemeye ilişkin birçok sebep öne sürülüyordu. Yaşlanan nüfus, artan ekonomik eşitsizlikler, gelişmekte olan ülkelerde........
© Dünya
