menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tarımsal ekonomimizin GZFT analizi- 1

15 5
11.03.2025

Ülkemiz tarım ekonomisi hakkında ko­nuşurken, tartışırken veya fikir gelişti­rirken, en büyük eksikliğimiz, meseleye bü­tüncül olarak bakamamamız ve çok spesifik bir alanda kısır döngüye girmemizdir.

İngilizce’de SWOT, Türkçe’de ise GZFT analizi olarak bilinen ve daha çok stratejik planlamada yararlanılan bu teknik sayesin­de resmin tamamına odaklanmak ve farklı alanların etkileşimini dikkate alarak yeni stratejiler, amaçlar ve hedefler geliştirilir.

GZFT, “Güçlü yönler, Zayıf yönler, Fır­satlar ve Tehditler” başlıklarından oluşur. Güçlü ve zayıf yönler iç faktörleri, fırsatlar ve tehditler ise dış faktörleri niteler. İç fak­törler, daha çok kontrol edebileceğimiz, dış faktörler ise neredeyse kontrol gücümüzün hiç olmadığı yönlerdir.

Genellikle GZFT analizi yapılır ve son­raki aşama olan Stratejik Yönelim boyutu­na geçilmez. Oysaki nihai hedefimiz GZFT analizi sonrası stratejiler geliştirmektir. Bu yazıda, yaklaşık 40 yıllık tarım ekonomisi alanındaki birikimlerimi kullanarak ve Ta­rım ve Orman Bakanlığı’nın mevcut strate­jik planından yararlanarak tarım ekonomi­mizin bir GZFT analizini yapmaya çalıştım.

Çok kapsamlı olan bu çalışmanın özetini, bu köşemde, üç bölüm halinde sizlere aktar­maya........

© Dünya