Tarımsal ekonomimizin GZFT analizi- 1
Ülkemiz tarım ekonomisi hakkında konuşurken, tartışırken veya fikir geliştirirken, en büyük eksikliğimiz, meseleye bütüncül olarak bakamamamız ve çok spesifik bir alanda kısır döngüye girmemizdir.
İngilizce’de SWOT, Türkçe’de ise GZFT analizi olarak bilinen ve daha çok stratejik planlamada yararlanılan bu teknik sayesinde resmin tamamına odaklanmak ve farklı alanların etkileşimini dikkate alarak yeni stratejiler, amaçlar ve hedefler geliştirilir.
GZFT, “Güçlü yönler, Zayıf yönler, Fırsatlar ve Tehditler” başlıklarından oluşur. Güçlü ve zayıf yönler iç faktörleri, fırsatlar ve tehditler ise dış faktörleri niteler. İç faktörler, daha çok kontrol edebileceğimiz, dış faktörler ise neredeyse kontrol gücümüzün hiç olmadığı yönlerdir.
Genellikle GZFT analizi yapılır ve sonraki aşama olan Stratejik Yönelim boyutuna geçilmez. Oysaki nihai hedefimiz GZFT analizi sonrası stratejiler geliştirmektir. Bu yazıda, yaklaşık 40 yıllık tarım ekonomisi alanındaki birikimlerimi kullanarak ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mevcut stratejik planından yararlanarak tarım ekonomimizin bir GZFT analizini yapmaya çalıştım.
Çok kapsamlı olan bu çalışmanın özetini, bu köşemde, üç bölüm halinde sizlere aktarmaya........
© Dünya
