menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İklim Kanunu; tartışmaların odağında

25 1
08.07.2025

İklim Kanunu TBMM’den geçerken, top­lum olarak konunun özünü tartışmak ye­rine sosyal medyanın keskin kutuplaşma ba­taklığına battık.

Hâlâ iklim inkârcıları olsa da bilimsel ve­rilerin ötesinde her yıl daha yoğun bir şekil­de iklim değişikliğini derinden yaşıyoruz.

İklim düzenlemeleri, sorunun kayna­ğı olan gelişmiş ülkelerden geliyor ve Batı, bugünkü refahını sağlayan yüksek karbon emisyonunun faturasını, bu problemin olu­şumunda en az katkısı olan ülkelere yıkma­ya çalışıyor!

Evet, ABD ve Çin toplam karbon emisyo­nunun yüzde 45’inden sorumlular ve bu ko­nuda geri adım atmıyorlar. Bilakis Trump ile ABD giderek daha fazla fosil yakıta yöneli­yor. Çin’in ekonomisi büyük ölçüde fosil ya­kıta dayalı ve büyümeleri için bundan asla taviz vermiyorlar.

Peki neden Türkiye, yüzde 1,1 oranındaki emisyon payıyla “kraldan çok kralcı” dam­gası yiyor? Gelin, asıl çarpıcı noktayı aça­lım: Küresel sistemi değiştirebilmek için güçlü olmak zorundasınız. Örneğin, Cum­hurbaşkanımızın “Dünya beşten büyüktür” söylemi son derece haklı ve isabetli olmak­la birlikte BM yapısını değiştirebilmek için daha güçlü olmalısınız. O nedenle, güçle­ninceye kadar, onların koydukları........

© Dünya