Dijital göçebelik ve vergi avantajları
Dijital göçebelik, uzaktan çalışmanın ve dijital teknolojilerin hayatın merkezine yerleşmesiyle birlikte son yıllarda hızla yayılan yeni bir yaşam tarzı. Dünyanın herhangi bir köşesinden çalışan bu bireyler, sadece iş yapma biçimlerini değil, vergi sistemlerini de zorluyor. Çünkü dijital göçebeler hem vatandaşı oldukları ülkede hem de yaşadıkları ya da gelir elde ettikleri ülkede vergiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu da beraberinde çifte vergilendirme riskini ve giderek daha sık tartışılan sınır ötesi vergi sorunlarını gündeme getiriyor.
Dijital göçebeler (digital nomad), internet bağlantısının olduğu her yerden çalışabilen, konumdan bağımsız bir yaşam tarzını benimseyen bireylerdir. Genellikle yazılım, grafik tasarımı, içerik üretimi, çeviri, danışmanlık gibi dijital mesleklere sahip olan bu kişiler, sabit bir ofise veya ülkeye bağlı kalmaksızın, farklı şehir ve ülkelerde yaşayarak gelir elde ederler. Minimalist bir yaşam tarzını benimseyen göçebeler, taşınabilirlik ve çevrim içi çalışma olanaklarını merkeze alarak kariyerlerini sürdürülebilir bir seyahat düzeniyle birleştirmektedir.
Avrupa Birliği ülkeleri ve gelişmiş ekonomiler, dijital göçebeler için özel vize programları ve vergi teşvikleri sunmaktadır. İspanya’da 2023 yılında yürürlüğe giren Dijital Göçebe Vizesi, beş yıla kadar ikamet hakkı tanımakta; başvuru koşulu olarak gelirlerin en az ’inin........
© Dünya
