menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

BoJ’dan bazukaya ramak kala

12 0
26.03.2024

Geçen hafta Fed toplantısı olmasına rağmen en az onun kadar konuşulan bir başka merkez bankası daha oldu; Japonya Merkez Bankası (BoJ). Neden bu kadar önemli?

Çünkü Yen dünyadan en çok işlem yapılan para birimlerinden bir tanesi, Japon ekonomisi hala dünyanın önde gelen ekonomilerinden birisi ve düşük faizi nedeniyle birçok durumda fonlama para birimi olarak kullanılıyor, yani JPY biriminden kredilerin büyüklüğü son derece yüksek. Bu yüzden Yen’in değerini ve üzerindeki faizi etkileyecek kararlar neredeyse bütün dünya tarafından takip edilir.

Peki BoJ toplantısında ne oldu? Bunu konuşmadan önce BoJ’un geçmişte aldığı bazı kararları ve bunların sebep/sonuçlarını hatırlasak daha iyi olur. 2013’te Yen, USD ve diğer dövizlere karşı aşırı güçlendiğinde BoJ bunun ekonomiye ve ihracata zarar verdiğini biliyordu. Birkaç kere yaptıkları sözlü müdahalelerden sonuç alamayınca hem tahvil alarak hem de ekstradan para basarak piyasayı Yen likiditesi ile boğdu.

Bunun doğal sonucu olarak o dönemde 1 Amerikan Doları’nın 77 Japon Yeni’ne denk geldiği parite çok kısa zamanda, önce 100 seviyesine, ardından da 126 bölgesine kadar yükselmişti. Ardından Japonya dışı dinamiklerle tekrar 100’e gerilese de geçtiğimiz senelerde Covid sonrasında oluşan talep enflasyonu ile mücadele etmek için Fed’in hızlı faiz artışı sonucunda USD bütün paralara karşı değer kazanınca USDJPY kuru da 150’nin üzerine gelmişti. Bu arada şunu da hatırlatmış olayım; BoJ neden piyasaya likidite pompalamıştı?

Çünkü bir türlü durgunluktan çıkamayan ekonomisine ufak bir ateşleme vermek istemişti. Bunun sonucu olarak senelerdir negatifte olan Japonya enflasyonu 2014’te -%0,7 bölgesinden yükselerek %3,7’ye gelmişti. Görünüşte işe........

© Dünya


Get it on Google Play