menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Emekli olduğumda kaç TL emekli maaşı alırım?

29 1
17.04.2025

Milyonlara kişi emekli olduğumda kaç TL emekli aylığı alırım, ne zaman emekli olurum, emekli aylığımı nasıl arttırabilirim gibi soruların cevaplarını merak diyor.

Çalışanlar emekli olduğunda kaç TL emekli aylığı alacağını e- devlete girerek ‘’4A Emekli Aylığı Hesaplama’’ şeklinde yazarak bu bölüme girerek öğrenebilirler. Burada göreceğiniz emekli aylığı o tarihe kadar ki primler ile bugün emekli olunur ise kaç TL olduğunu göstermektedir. Çalışanlar her ay işveren tarafından SGK’ya bildirilen prime esas kazanlara göre emekli olduklarında alacakları emekli aylıklarına primlerin etkisini buradan takip edebilirler.

Tabi birde ne zaman emekli milyonlarca kişi ne zaman emekli olacağını merak ediyor. İlk işe başlama tarihine göre 8/9/1999 tarihine kadar sigortalı olan EYT’liler yaş şartı aranmadan, ilk işe başlama tarihlerine göre kendilerinden istenen prim gün sayısını tamamlayarak emekli olacaklar. İlk işe başlama tarihine göre SSK’da 5000-5975 gün arası prim gün sayısını tamamlamak yeterli olacaktır.

Ancak ikinci bir emeklilik olan yaştan emeklilikte ise prim gün sayısı az olanlar yaşa tabi olarak kadınlar 58, erkekler 60 yaşında 3600 günle emekli olacaklardır.

Emekli olmak için eksik günü olanların prim gün sayılarını tamamlamak için SGK’ya borçlanma yapabilirler. Prim gün sayısı eksik olan herkes borçlanma yaparak primlerini tamamlayamaz. Prim gün sayısı eksik olanlar kanunlarda belirtilen borçlanmalardan yararlanabilirler.

5510 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılanların;

a- Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan süreleri,

b- Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri,

c- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında olanların, personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri,

d- Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri,

e- Sigortalı olmaksızın........

© Dünya