Ekonomi istikrarsızlık devam ettikçe işletmelerin çalışma sermayesi ihtiyacı artar
Son zamanlarda ekonominin durumu ile ilgili önemli veriler kamuoyuna açıklandı. Bunlara bakıldığında, kimilerinin dediği gibi 19 Mart’ın etkisi hiç de “hıçkırık” etkisi yaratmışa benzemiyor. Bu etkiler hıçkırık değil ama ekonomin ciddi sancılar içinde olduğunun emarelerini gösteriyor bizlere. Bunlardan en son açıklanan büyüme rakamları endişe vericiydi.
Ekonomi hâlâ pozitif büyümeye devam ediyor ama bu büyümenin kaynağı hala hizmet-ticaret-ve- inşaat sektörleri ve bunların tümü ekonominin döviz cinsinden kaynak ihtiyacını arttırıcı nitelikte faaliyetler. Tarım ve sanayiin ise yüzde 2’lere varan oranlarda daraldığı görülüyor. Kamuoyuna yansımaya başlayan birçok veri de aslında sanayide durumun iyi olmadığına işaret ediyor. Vatandaş da sıkıntı ama hâlâ sabır gösteriyor. Elbette bu da ülkemizdeki siyasetçiler için çok önemli bir olanak oluşturuyor.
Daha önceki yıllarda gerçekleşmiş hızlı büyümenin sebebiyle işletme sermayeleri yetersiz kalmış işletmeler, yüksek faizin etkisiyle artık o eski üretim seviyelerini korumakta zorlanıyorlar. Kimi uzmanlar, bu yüksek faizlere rağmen borçlanmakta zorlanan işletmelerin çalışma sermayelerindeki eksikliklerin varlık satışı ile giderilmesi gerektiğini öneriyorlar.
Hatta zaman zaman bazıları da işletmeleri suçlayarak geçmişte faizler düşükken, neden işletme sermayelerini güçlendirmediklerini sorguluyorlar. Şunu kabul edelim ki, Türk işletmelerindeki yetersiz işletme sermayesi sorunu sadece bu döneme özgü bir durum........
© Dünya
