Türkiye ekonomisine 5 koldan tehdit
İsrail’in 13 Haziran’daki saldırısı ve İran’ın karşılık vermesi ile yükselen tansiyoon sıcak savaş, tüm dünya ekonomilerinde önemli dalgalanmalara yol açtı.
Devamı olasılığına bağlı büyük riskler doğuran savaş, Türkiye ekonomisini enerji fiyatlarında artış, turizmde düşüş, ticaret koridorlarındaki aksama, borsada kayıplar ve sermaye akımlarının durması- sermaye kaçışı şeklinde başlıca 5 koldan tehdit ediyor. Enerji ithalat faturası ve dış ticaret açığında büyüme, dövizde artış ve enflasyonun yeniden azması olasılığı, ekonomik sorunların ağırlaşmasına davet çıkarıyor.
İsrail-İran savaşı, dünyada enerji ve altın fiyatlarını artırarak enflasyonist baskıyı güçlendirdi, borsalarda düşüşlere yol açtı. İsrail’in hava saldırıları sonrası Brent petrol fiyatları yüzde 7-14 oranında artarak 78,50 dolara kadar çıktı, daha sonra 73-75 dolar bandına geriledi.
Batı Teksas ham petrolü de yüzde 9,1 artışla 74,23 dolara ulaştı. İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma olasılığı, günlük 20 milyon varille küresel petrol arzının yüzde 20’sini riske atmak demek. JP Morgan, petrol fiyatlarının 120- 130 dolara çıkabileceği uyarısında bulundu. Enerjideki dalgalanma, küresel enflasyon baskısını artırdı, büyüme beklentilerini olumsuz etkiledi.
Jeopolitik risklerin artmasıyla yatırımcılar güvenli limanlara yöneldi. Ons altın 3.430 dolara, gram altın ise 4.380 TL’ye ulaşarak tarihi zirveleri gördü. Savaş, küresel piyasalarda risk iştahını azalttı. ABD’de S&P 500 ve Nasdaq 100 vadeli işlemleri yüzde 1,55 düşüş yaşadı, Wall Street endeksleri yüzde 1-1,8 geriledi. Asya borsaları, özellikle İsrail’in saldırıları sonrası sert satışlarla karşılaştı. Kripto para piyasaları da belirsizlik nedeniyle dalgalı bir seyir izledi. Güvenli liman talebi altını öne çıkardı. Euro, doların küresel değer kaybıyla yükselişe geçti.
Türkiye, enerjide ithalata bağımlılığı ve bölgesel konumu nedeniyle krizden sert etkilendi. BİST 100, dünya borsaları arasında en sert düşüşü yaşadı ve yüzde 3,5-4,06 kayıpla 9.065-9.133 puan aralığına geriledi. Ulaştırma sektörü hisseleri sert düştü, enerji ve havacılık hisseleri dalgalandı. Gerginliğin devamında endeksin 8.500’e kadar ineceği belirtiliyor.
Dolar/TL kuru, bir anda 39,60 TL’ye sıçradı, ardından 39,40 TL’ye geriledi. Euro/TL ise 45,85 TL’ye yükseldikten sonra 45,50 TL’de dengelendi. Türkiye’nin yüzde 92 oranında ithalata bağımlılığı, petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonu yüzde 2-3 oranında artırmasına yol açabilecek. Petrol fiyatlarındaki yükseliş, Türkiye ekonomisi üzerinde baskıyı artıracak. Artan jeopolitik riskler, Türkiye’nin risk primini (CDS) 328 baz........
© Dünya
