menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tüketicide güven erozyonu

10 0
24.07.2024

Ekonomiyi rasyonel ze­mine oturtma, enflas­yonu tek haneye düşür­me hedefiyle bir yıldır uygula­nan parasal sıkılaştırma esaslı programın etkisiyle ekonomi­nin hem üretim hem tüketim ayaklarında başlayan daralma istatistiklere yansırken, tem­muzda tüketici güveninde de ciddi bozulma işareti geldi.

Mayıs ayında sınırlı artan, haziranda düşüşe geçen tüke­tici güveninde gerileme eğili­mi, memur ve emeklilerin zam ayı olmasına rağmen temmuz­da hızlanarak devam etti. Psi­kolojik faktör olarak ekonomik istikrar açısından önem taşı­yan tüketici güveninin bileşen­lerine bakıldığında, tüketicile­rin hem genel ekonomik gidi­şata hem de kendi hanelerinin maddi durumuna ilişkin de­ğerlendirme ve beklentilerin­de kötümserlik dozunun arttığı dikkati çekti. Yeni vergi düzen­lemeleri ve zamların ekono­mide başlıca gündemi oluştur­duğu temmuz, tüketicilerin gelecek dönem enflasyonuna ilişkin beklentilerinde kötüm­ser yönde belirgin bir kırılma­nın yaşandığı bir ay oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası iş birliği ile her ay yapılan Tüke­tici Eğilim Anketi’nin temmuz ayı sonuçları yayımlandı. Bu anketle hesaplanan ve tüketici­lerin genel güven düzeyini yan­sıtan Tüketici Güven Endeksi önceki aya göre yüzde 3,1 dü­şerek 75,88’le son sekiz ayın en düşük düzeyine indi. 100’den büyük olması iyimser, 100’den küçük olması kötümser (gü­vensiz) durumu yansıtan en­deksin nisanda 80,46 olan de­ğeri, mayısta yüzde 0,1’lik bir artışla 80,51 olmuş, haziranda ise yüzde 2,7 düşerek 78,30’a in­mişti.

Böylece, ilk beş ayda yüz­de 4 yükselen endekste, üst üste düşüş kaydettiği son iki aydaki gerileme yüzde 5,8’e ulaştı. Tü­ketici Güven Endeksi, temmuz itibarıyla 2023 sonundaki dü­zeyinin yüzde 2, bir yıl önceki düzeyinin ise yüzde 5,2 altında kaldı. Buna göre tüketici güve­nindeki düşüşün büyük bölümü son iki ayda gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, temel ön­celiği enflasyonu düşürmek olan ekonomik program kapsa­mında en olumsuz faktör ola­rak dile getirdiği halkın “ikna” olmaması faktörü temmuzda kendini hissettirdi. Anket so­nuçları hanelerin enflasyonda düşüş beklentisinde keskin bir azalmayı ortaya koydu.

Önceki on iki aylık döneme göre gelecek on iki ayda tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklenti endeksinin haziran­da 61,95 olan değeri temmuz­da yüzde 9,8’lik........

© Dünya


Get it on Google Play