Sıcak para stoku beş ayda 15,9 milyar dolar eridi
İçeride siyasilere yönelik yargı süreçleri, dışarıda küresel ticaret savaşları, jeopolitik riskler, bölgesel istikrarsızlık ve savaşların damgasını vurduğu yılın ilk beş ayında Türkiye’ye yönelik karşılıklı sıcak para hareketlerinde net bazda 13,8 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Bu dönemde, yabancıların Türkiye’deki sıcak para stokunun piyasa değerinde 15,9 milyar dolarlık bir erime yaşandı.
Yabancı yatırımcıların kalıcı nitelikteki doğrudan yatırımlarının aksine, risk algısı durumlarında ani çıkışı ile ekonomide dalgalanmalara ve krizlere yol açma tehlikesi bulunan söz konusu kısa vadeli spekülatif yabancı sermaye yatırımlarında geçen yılın tümünde 22 milyar dolar dolayında net giriş yaşanmış, sıcak para stokunun piyasa değeri de 2024 sonu itibarıyla 307,3 milyar dolara ulaşmıştı. Stokun piyasa değeri bu yıl ilk beş ayda hem yaşanan çıkışlar hem de portföydeki enstrümanların fiyat değişimlerine bağlı olarak yaşanan erimeyle mayıs sonu itibarıyla 291,4 milyar dolara indi.
Merkez Bankası’nın önceki hafta açıkladığı ödemeler dengesi tablosundaki akım verilerine göre ocak-mayıs döneminde ülkeden net sıcak para çıkışlarının büyük bölümü tahvil, bono gibi borçlanma senetleri ile yabancıların Merkez Bankası’ndaki kısa vadeli mevduatları ve Türkiye’ye açtıkları kısa vadeli kredilerde gerçekleşti.
Beş ayda devlet tahvillerinden 4 milyar 372 milyon, banka kağıtlarında 62 milyon dolar net çıkışa karşın, yabancılar özel sektör borçlanma senetlerinde net 1 milyar 155 milyon dolar alım yaptılar ve bu hareketler toplamda net 3 milyar 284 milyon dolarlık bir çıkışla sonuçlandı. Borsa’da özel sektör hisselerinde net 350 milyon dolarlık alıma karşılık banka hisselerinden 463 milyon dolarlık net satıcı olan yabancıların bu işlemlerinde ise net 113 milyon dolarlık bir çıkış yaşandı. Bu gelişmelerle toplam portföy yatırımlarının netinde 3 milyar 397 milyon dolarlık bir çıkış gerçekleşti.
Merkez Bankası’ndaki kısa........
© Dünya
