Sektörlerde güven erimesi sürüyor
İçeride ve dışarıda mart ayından bu yana yaşanan şok gelişmeler ve en son İran-İsrail savaşı ile zirveye çıkan istikrarsızlık ve gerilim, Türkiye ekonomisinde kırılganlığı artırarak sektörlerde güven kaybına yol açmaya devam ediyor.
Haziran ayında sektörel güven reel sektör (imalat sanayii), perakende ticaret ve inşaatta da düşüşe devam etti. Hizmetlerde ise son üç ayda görece artan iş hacmi ve talebin katkısıyla güvende aylık bazda küçük çaplı artış yaşandı, ancak bu sektörde de gelecek üç ay beklentileri aşağı yönlü. En stratejik sektör olan ve parasal sıkılaştırma önlemleri ile özellikle yüksek faiz-baskılı kur politikasından en fazla olumsuz etkilenen imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı ise Şubat 2023 depremlerinden bu yana en dip düzeye indi.
Merkez Bankası’nın imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.842 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde ettiği İktisadi Yönelim Anketi’nin haziran ayı sonuçlarına göre hesapladığı mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi aylık bazda 0,2 puan daha düşerek 98,4’e kadar indi. Endeks değerinin 100’den büyük olması genel olarak ekonomik iyimserliği, 100’ün altında olması ise kötümserliği ifade ediyor.
Her ayın 1-15’inci günleri arasında alınan yanıtlara göre oluşturulan ankette sektörün, 19 Mart’taki İBB operasyonunun henüz başlamadığı durumunu yansıtan mart ayı güven değeri 103,2 düzeyinde bulunuyordu. Reel sektörün güveni ABD’nin Çin ve diğer rakip ülkelere karşı aşırı yüksek gümrük duvarları belirlemesi ile küresel ticaret savaşlarının kızıştığı nisan ayında 100,8’e, devem eden gerilimle mayısta da 98,6 ile 100 baz değerin altına inmişti. Buna göre Reel Kesim Güven Endeksi son üç ayda 5 puana yakın geriledi. Endeksin haziran ayı itibarıyla bir yıl önceki düzeyinin ise 3,1 puan altında olduğu belirlendi.
Reel Kesim Güven Endeksi’ne ait yayılma endeksleri incelendiğinde; mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve üretim hacmi ile sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmelerin endeksi artış yönünde; genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmelerin ise azalış yönünde etkilediği........
© Dünya
