Sanayinin röntgeni alarm verdi
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) sektörün röntgeni niteliğindeki çalışması, Türk imalat sanayisinin ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve alt sektörlerde olumsuzlukların giderek kalıcılaştığını ortaya koydu.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 10 temel alt sektörde yaklaşık 800 şirketten oluşan paneldeki satın alma müdürlerinin üretim, talep, kapasite, fiyatlar ve satın alımlara ilişkin yanıtlarına göre oluşturduğu “Satın Alma Müdürleri Endeksi”nden (Purchasing Manager’s Index / PMI) çıkan sonuçlar olumsuz bir tablo sunuyor. Haziran PMI Raporunda yer alan bulgulara göre eylül ayından bu yana ilk kez takip edilen alt sektörlerin tümünde birden üretim düşüşü yaşandı.
Özellikle gıda, tekstil, giyim, deri, kimya, plastik ve kauçuk, elektrik ve elektronik ve ulaşım araçlarında olumsuzluklar giderek kalıcı hale geliyor. Küresel ticarette yaşanan aksaklıklar, jeopolitik sorunlar, imalat sanayiinde yılın ilk yarısı boyunca yaşanan sıkıntılarda etkili oldu. Yılın ikinci yarısında daha istikrarlı koşulların oluşması için etkili önlemler ihtiyacı büyüdü.
Türk gıda imalatçılarının üretimi haziranda üst üste ikinci ay yavaşladı. Yurt dışından alınan yeni siparişlerdeki toparlanmaya rağmen toplam yeni siparişler düşüş gösterdi. İş yüklerinin hafiflemesi nedeniyle firmalar çalışan sayılarını azalttı ve böylece istihdamda altı aylık artış dönemi sona erdi. Girdi maliyetleri enflasyonu mayıs ayına göre arttı, ancak seri ortalamasının altında kaldı. Bu arada nihai ürün fiyatlarındaki artış hız keserek Temmuz 2024’ten bu yana en düşük oranda gerçekleşti.
Haziran ayında anket kapsamında izlenen on sektör içerisinde en zorlu iş koşullarıyla karşılaşan sektör tekstil ürünleri oldu. Üretim, yeni siparişler, ihracat, istihdam ve satın alma faaliyetlerinde en keskin yavaşlamalar tekstil sektöründe gerçekleşti. Üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşler, Ekim 2022’den bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti. Tekstil ürünleri haziran ayında nihai ürün fiyatlarının azaldığı tek sektör oldu ve söz konusu düşüş eğilimi dördüncü aya ulaştı. Bu durum, girdi maliyetlerinde süregelen güçlü artışa rağmen gerçekleşti.
Mayıstaki kısa süreli iyileşmenin ardından, giyim ve deri ürünlerinin yeni siparişleri haziran ayında yeniden azaldı. Yaşanan belirgin düşüş, geçen yılın Ekim ayından beri en yüksek oranda kaydedildi. Benzer şekilde üretim de yeniden daralmaya geçti.........
© Dünya
