menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sanayinin röntgeni alarm verdi

29 1
03.07.2025

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) sektörün röntgeni niteliğindeki çalışması, Türk imalat sanayisinin cid­di zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve alt sektörlerde olumsuzlukların giderek ka­lıcılaştığını ortaya koydu.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 10 temel alt sektörde yaklaşık 800 şirketten oluşan paneldeki satın alma müdür­lerinin üretim, talep, kapasi­te, fiyatlar ve satın alımlara ilişkin yanıtlarına göre oluş­turduğu “Satın Alma Müdür­leri Endeksi”nden (Purcha­sing Manager’s Index / PMI) çıkan sonuçlar olumsuz bir tablo sunuyor. Haziran PMI Raporunda yer alan bulgula­ra göre eylül ayından bu yana ilk kez takip edilen alt sektör­lerin tümünde birden üretim düşüşü yaşandı.

Özellikle gı­da, tekstil, giyim, deri, kimya, plastik ve kauçuk, elektrik ve elektronik ve ulaşım araçla­rında olumsuzluklar giderek kalıcı hale geliyor. Küresel ticarette yaşanan aksaklık­lar, jeopolitik sorunlar, ima­lat sanayiinde yılın ilk yarısı boyunca yaşanan sıkıntılar­da etkili oldu. Yılın ikinci ya­rısında daha istikrarlı koşul­ların oluşması için etkili ön­lemler ihtiyacı büyüdü.

Türk gıda imalatçılarının üretimi haziranda üst üste ikinci ay yavaşladı. Yurt dı­şından alınan yeni siparişler­deki toparlanmaya rağmen toplam yeni siparişler düşüş gösterdi. İş yüklerinin hafif­lemesi nedeniyle firmalar ça­lışan sayılarını azalttı ve böy­lece istihdamda altı aylık ar­tış dönemi sona erdi. Girdi maliyetleri enflasyonu mayıs ayına göre arttı, ancak seri or­talamasının altında kaldı. Bu arada nihai ürün fiyatların­daki artış hız keserek Tem­muz 2024’ten bu yana en dü­şük oranda gerçekleşti.

Haziran ayında anket kap­samında izlenen on sektör içerisinde en zorlu iş koşulla­rıyla karşılaşan sektör tekstil ürünleri oldu. Üretim, yeni si­parişler, ihracat, istihdam ve satın alma faaliyetlerinde en keskin yavaşlamalar tekstil sektöründe gerçekleşti. Üre­tim ve yeni siparişlerdeki dü­şüşler, Ekim 2022’den bu ya­na en belirgin düzeyde gerçek­leşti. Tekstil ürünleri haziran ayında nihai ürün fiyatlarının azaldığı tek sektör oldu ve söz konusu düşüş eğilimi dördün­cü aya ulaştı. Bu durum, girdi maliyetlerinde süregelen güç­lü artışa rağmen gerçekleşti.

Mayıstaki kısa süreli iyileş­menin ardından, giyim ve de­ri ürünlerinin yeni siparişleri haziran ayında yeniden azal­dı. Yaşanan belirgin düşüş, geçen yılın Ekim ayından beri en yüksek oranda kaydedildi. Benzer şekilde üretim de ye­niden daralmaya geçti.........

© Dünya