Reel kredi genişlemesi
İlk yarıda cari artışlar bireysel kredi kartında yüzde 23,6, ihtiyaç kredisinde yüzde 21,2 ve ticari kredilerde yüzde 22,9’la enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Reel bazda ticari kredi hacmi de yüzde 5,3 genişledi.
İki yıldır uygulamada olan “parasal sıkılaştırma” tedbirleri ve aşırı yüksek faizlere rağmen bankacılık sektörü kredi hacmi reel olarak genişliyor.
Sıkılaştırma kapsamında aylık büyüme sınırları aşağı çekilen tüketici kredilerinden ihtiyaç kredisi ve çeşitli kısıtlamalar getirilen bireysel kredi kartı harcamaları ile üretici sektörlere kullandırılan ticari kredilerin hacimlerindeki nominal büyüme oranları, ilk altı ayda enflasyonun üzerinde gerçekleşti.
Başka deyişle söz konusu kredilerin hacminde reel bazda genişleme yaşandı. Ancak tüketiciler finansman kanalı olarak bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi kullanımına yüklenirken, konut ve taşıt kredilerinin hacmi ise reel olarak daraldı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 27 Aralık 2024-27 Haziran 2025 arasındaki altı aylık dönemde bireysel kredi kartlarındaki borç bakiyesi net yüzde 23,6 oranında 424 milyar lira arttı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre yılın ilk altı ayında yüzde 16,67 olan enflasyondan arındırıldığında bireysel kart borcunda reel bazda yüzde 6 artış olduğu belirlendi.
Sıkılaştırma kapsamında kredi kartı ile taksitli alışverişin büyük oranda kısıtlanmış olmasına rağmen bu tür ödeme şekli ile oluşan borç bakiyesinde de reel artış yaşandı, tek çekimlik (peşin) alışverişler kaynaklı borçlanmadaki reel artış ise çok daha yüksek düzeyde gerçekleşti.
Taksitli kredi kartı borç bakiyesi yılın ilk altı ayında cari olarak yüzde 18 oranında net 113,2 milyar liralık bir artışla 743,2 milyar liraya çıktı. Taksitli kart borçlarında reel bazda yüzde 1,1’lik bir artış yaşandı.
Peşin kart alışverişleri ile oluşan borç bakiyesi ise 310,8 milyar liralık net artışla 1 trilyon 475,8 milyar liraya ulaştı.
Bu tür borçlanmada nominal büyüme yüzde 26,7 ile aynı dönemdeki enflasyonun çok üzerinde gerçekleşti. Enflasyondan arındırıldığında “tek çekim” kredi kartı borç bakiyesinde reel büyüme yüzde 8,6’ya karşılık geldi.
Tüketimin finansmanında ihtiyaç kredisine de yoğun biçimde başvuruldu, bireysel kart borçlarından sonra en hızlı büyüme bu alanda yaşandı.
Bankacılık sektörünün tüketicilere kullandırdığı ihtiyaç kredilerin hacmi altı ayda nominal bazda yüzde 21,2 oranında net 301,8 milyar liralık bir........
© Dünya
