Mevduat enflasyonu da doları da yendi
TÜFE bazında enflasyonun yüzde 35,05 olduğu son bir yılda TL mevduatla çevrilen birikimlerin vadelere göre getirisi yüzde 46,3- 63,2 arasında, dolardaki artış ise yüzde 23. Yıllık bazda reel olarak üç ay vadeli mevduat yüzde 20,9, 1 yıl vadeli yüzde 8,4 kazandırdı.
Yüksek faizin damgasını vurduğu son bir yılda mevduat enflasyonun çok üzerindeki getirisi ile yatırımcısını karlı çıkarırken, baskılanan kurlar dolayısıyla düşük kalan dolar ise reel kayba uğrattı. Son bir yılda tüketici enflasyonu yüzde 35,05 olurken, mevduatta çevrilen fonlar nominal bazda yüzde 63’e ulaşan nominal, yüzde 21’e varan reel getiriler sağladı. Bir yıl önce dolar bozdurarak TL mevduata geçen yatırımcının her 100 doları 133 dolara kadar çıktı.
Temmuz 2023’ten bu yana uygulanan ekonomik program kapsamında, yüzde 8,5’ten Mart 2024’te yüzde 50’ye kadar çıkarılan ve aralık ayına kadar bu yüksek düzeyde kalan politika faizi paralelinde mevduat ve kredi faizleri de hızla yükselmişti. Merkez Bankası’nın aralıkta başlayan tedrici faiz indirim süreci ise marttan bu yana devam eden iç ve dış siyasi ve ekonomik şoklar yüzünden kesintiye uğradı. Nisanda yeniden faiz artırımına gitmek zorunda kalan, mayıs ve haziranda yüzde 46’lık oranı sabit tutan Banka’nın temmuz toplantısında alacağı faiz kararı bekleniyor.
Merkez Bankası’nın haftalık bazdaki verilerine göre geçen yıl haziran ayının son cuma günü bankacılık sektörü ortalamasında yıllık basit mevduat faizi bir aya kadar vadede yüzde 54,78, üç aya kadar vadede yüzde 59,17, altı aya kadar vadede yüzde 57,57 ve bir yıl vadelide yüzde 48,78’e çıkmıştı. Bu oranlara göre o tarihte bankaya yatırılan ve vade yenileme dönemlerinde geçerli faiz ve stopaj oranları üzerinden düzenli olarak bir ay vadeli mevduatta çevrilen birikimler son bir yılda bileşik bazda net yüzde 59,94, üç ay vadede çevrilen fonlar yüzde 63,23, altı ay vadede tutulan hesaplar yüzde 54,05 getiri........
© Dünya
