Kredilerde ivme üretime döndü
Üretici sektörlere kullandırılan ve ekonomik aktivite için gösterge niteliğindeki ticari kredilerin hacminde, Merkez Bankası’nın faiz indirimi başlattığı ve paralelinde özellikle sanayinin üretim azminde canlanmanın başladığı bu yılın ilk çeyreğindeki reel büyüme ivmesi, güçlü bir kontra faktör olarak küresel ve ulusal planda ortaya çıkan gerilimler sürecine yakalandı.
İçeride patlak veren siyasi gerilimin ardından, kredi faizlerinde kasımdan bu yana ihtiyatlı ve sınırlı devam eden düşüşler yerini yükselişe bıraktı. Başta sanayi sektörü olmak üzere ekonominin üretim ayağının fonlanması olan ve yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve gayri safi milli hasıla büyümesi açısından önem taşıyan ticari kredilerin faizi bu kısa süredeki artışlarla, Merkez Bankası’nın faiz indirim süreci öncesi olan kasım ayı düzeyinin de üzerine çıktı.
ABD’nin korumacı yaklaşım içeren yeni gümrük tarifesi ile küresel ticaret savaşının kızışması da belirsizliği artırdı. Kredi faizlerinde ibre yeniden yukarı dönerken, gözler Merkez Bankası’nın bu ayki faiz toplantısına çevrildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre, bankacılık sektörü toplam kredi hacminin en büyük bölümünü oluşturan ticari ve diğer kredilerin hacmi 27 Aralık 2024-28 Mart 2025 arasındaki üç aylık dönemde 1 trilyon 358,1 milyar liralık net artışla 13 trilyon 451,9 milyar liraya ulaştı.
Söz konusu kredilerde üç aydaki yüzde 11,2’lik cari genişleme, aynı dönemde yüzde 10,06 olan tüketici fiyatları (TÜFE) bazında enflasyonla indirgendiğinde, reel bazda yüzde 1,1’lik reel büyümeye karşılık geldi. Söz konusu kredilerin hacminde mart sonu itibarıyla yıllık cari artış ise yüzde 36,2 ile yıllık yüzde 38,1 olan enflasyonun altında kalmaya devam etti. Buna göre son üç aydaki reel büyümesine rağmen ticari kredilerin ulaştığı düzey, bir yıl öncekinin hala reel olarak yüzde 1,4 altında kaldı.
Ticari kredilerde bu yıl ilk çeyrekte yaşanan artışta aralıkta başlayan faiz indirim süreci paralelinde üretimdeki canlanma etkili oldu. Bu ivmenin devam edebilmesi için ABD’nin dünya ekonomisinde taşları yerinden oynatan radikal gümrük tarife değişiklikleri ile alevlenen küresel ticaret savaşları sürecinde artan belirsizlikler ve beklenen finansal dalgalanmalar kadar, tutuklamalar ve kitlesel protesto eylemleri ile içeride yaşanan ve kırılgan ekonomik dengelere yansıyan gerilimin aşılması önem........
© Dünya
