menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Konut yatırımcısı rotayı yurtdışına çevirdi

24 0
monday

Türkiye’de bir süredir durgunluk yaşanan konut sektöründe sa­tışlar düşüşe geçerken, Türk vatandaşlarının başka ülke­lerde taşınmaz alımlarında ise hızlı bir artış yaşanıyor.

Yabancıların Türkiye’den konut alımına ilgisinin gi­derek azaldığı, konut kredi­si faizlerinin aşırı yükseldi­ği ve orta gelir grubunun alım gücünün düşmesi nedeniy­le talebin baskılandığı, iç pi­yasanın giderek daraldığı bu süreçte Türkiye’de konut sa­tışları düşüşe geçti. Üst gelir grubunda yer alan yatırım­cı tipi yerli alıcıların ilgisi ise yurt dışına yöneldi. Bu ge­lişmelerle, başka ülkelerden konut alımı için yurt dışına transfer edilen dövizler yılın ilk yedi ayı itibarıyla 1,2 mi­yar doları aştı.

Merkez Bankası ödeme­ler dengesi verilerine göre ocak-temmuz döneminde ya­bancıların Türkiye’deki gay­rimenkul yatırımları geçen yılın eş dönemine göre yüzde 23,5 azalarak 1 milyar 824 mil­yon dolara geriledi. Aynı dö­nemde Türklerin gayri men­kul edinimi için yurt dışına plase ettiği dövizler ise yüzde 20,8 artışla 1 milyar 203 mil­yon dolara ulaştı. Geçen yıl ilk yedi ayda yabancıların gayri­menkul alımı için Türkiye’ye getirdikleri dövizden Türkle­rin bu amaçla yurt dışına gö­türdükleri sermaye düşüldü­ğünde bu alanda 1 milyar 387 milyon dolar olan net giriş, bu yıl aynı dönemde 55,2 azala­rak 621 milyon dolarda kaldı.

Temmuz sonu itibarıy­la son bir yılda ise yabancı­lar Türkiye’den 3 milyar do­larlık gayrimenkul satın alır­ken, Türklerin yurt dışındaki alımları 1 milyar 989 milyon dolara ulaştı.

Yeni tesis kurma ya da ku­rulu tesisleri satın alma­ya yönelik “sermaye” yatı­rımları cephesinde ise bu yıl ocak-temmuz döneminde 3 milyar 433 milyon dolarlık bir giriş yaşandı. Gayrimenkul alımlarının bir kerelik etkisi­ne karşılık, üretim ve ihracat yaparak, istihdam yaratarak ekonomiye sürekli katma de­ğer sağlayan söz konusu yatı­rımlara yönelik girişler geçen yılın aynı dönemine göre yüz­de 14,7 arttı. Ancak aynı dö­nemde yüzde 175 artarak 445 milyon dolara ulaşan tasfi­yeler düşüldüğünde net doğ­rudan sermaye yatırım girişi yüzde 5,6 artışla 2 milyar 988 milyon dolar oldu.

Bu dönemde yabancıların Türkiye’deki grup şirketleri­ne kullandırdığı kredi ve öde­meler de yüzde 64,1........

© Dünya


Get it on Google Play