Kart borcunu faize bırakma eğilimi kırılamadı
Bireysel kredi kartlarında ödenmeyerek faize bırakılan borcun oranı yüzde 27,3’le tarihsel ortalamaların üzerinde. Eylüldeki düzenleme ile takipteki 90 milyar TL’ye yakın bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcuna 60 aya kadar vadede yeniden yapılandırma getirilmişti.
Parasal sıkılaştırma döneminde kredilere getirilen kısıtlamaların etkisiyle tüketicilerin giderek birincil finansman kanalı olarak kullandığı kredi kartı borçlarında ödenemeyerek faize bırakma alışkanlığı, eylül ayında getirilen yeniden yapılandırmadan sonra da fazla değişmedi. Tüketiciler kart borçlarının ortalamada üçte bire yakınını ödemeyerek faize bırakırken, kar topu gibi büyüyen güncel borç bakiyesi 2 trilyon lirayı aştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), eylül ayında yaptığı düzenleme ile tüketicilerin takibe düşmüş 90 milyar TL dolayındaki bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcu için 60 aya kadar vade ile yeniden yapılandırma imkânı getirmişti. Anılan tarih itibarıyla yaklaşık 44 milyar liralık bireysel kredi kartı borcu yapılandırma kapsamına giriyordu. Takipteki bireysel kart borcu yapılandırmasında azami faiz oranı, referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırlandırılmıştı.
Eylül 2024 itibarıyla asgari ödeme oranı ve üzerinde ödeme yapılan bireysel kartlarda faize bırakılan borçların toplam kart bakiyesine oranı yüzde 15,3, asgari ödeme oranının altında ödeme yapılan veya hiç ödeme yapılmayan kartlarda bu oran yüzde 12,2 ve böylece, gecikmedeki toplam borcun toplam bireysel kredi kartı borç bakiyesine oranı, yüzde 27,5’le tarihsel ortalamanın üzerine çıkmış bulunuyordu.
Merkez Bankası’nın son Finansal İstikrar Raporu’nda yer alan bir araştırmaya göre asgari altı ödenen borcun payı söz konusu düzenlemenin etkisiyle bu yıl martta yüzde 11,8’e geriledi. Bununla birlikte asgari ödeme oranı ve üzerinde ödeme yapılan kartlarda faize bırakılan borçların toplam kart bakiyesine oranı yüzde 15,5’e yükseldi. Bu gelişme sonucunda, en az bir gün gecikmeli toplam borcun toplam bireysel kredi kartı borç bakiyesine oranı yüzde 27,3 ile tarihsel ortalamasının yaklaşık 5 puan üzerinde yataya yakın bir seyir izledi. Söz konusu oranda yapılandırmayı izleyen altı aylık dönemde sadece 0,2 puanlık bir düşüş kaydetti.
BDDK verilerine göre bireysel kredi kartlarındaki toplam borç bakiyesi ise eylülde getirilen yeniden yapılandırma imkanına rağmen hızlı artışını sürdürerek bu yıl 23 Mayıs itibarıyla 2 trilyon 105,1 milyar liraya ulaştı. Her ay yapılan kullanımlar ve ödemelerden kalan net borcu ifade eden........
© Dünya
