Güvenli liman arayışı altına yöneltti
Dünyada sıcak savaşlar, bölgesel istikrarsızlıklar, siyasi ve sosyal gerilimler ve ticaret savaşları gibi gelişmelerin etkisiyle küresel ve ulusal ekonomide belirsizliklerin giderek artması yatırım eğiliminde altını öne çıkardı. Türk halkının bu tür durumlar için adeta sigorta olarak gördüğü geleneksel gözde finansal yatırım ve değer saklama aracı olan altına yönelişi özellikle bu yıl güçlü bir eğilime dönüştü, bankalardaki altın hesapları hızla arttı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) üçer aylık dönemler bazında açıkladığı verilere göre yurt içinde yerleşiklerin bankalardaki tasarruf mevduatlarının hacmi, mart sonu itibarıyla son bir yılda yüzde 39 artışla 11 trilyon 671,2 milyar lira oldu. Bunun 10 trilyon 42,6 milyarını altın dışındaki TL ve döviz cinsi tasarruf mevduatları oluşturdu. Söz konusu hesaplardaki hacmin yüzde 35,6 arttığı son bir yılda, tasarruf mevduatı içinde yer alan gerçek kişilere ait altın mevduatı ise yüzde 64,7 büyüdü. Bir yılda 639,5 milyar liralık net artış kaydeden gerçek kişi altın mevduatı hacmi 1 trilyon 628,6 milyar liraya ulaştı.
Bu artışın da 370,5 milyar liralık bölümü bu yıl ilk çeyrekte gerçekleşti. Altın hesaplarının hacmi bu yıl ocak-mart döneminde yüzde 29,4 büyüme kaydetti. Altın mevduatının tasarruf mevduatı hacmi içinde geçen yıl mart sonunda yüzde 11,8, yıl sonunda yüzde 12,3 olan payı bu yıl mart sonunda yüzde 14’e yükseldi.
Son bir yılda ülke sathında yaşanan altın mevduatındaki artışta yüzde 76,2 ile Karabük başı çekti. Karabük aynı zamanda toplam tasarruf mevduatı içinde yüzde 28,6 oranı ile altının payı en yüksek il konumunda. Altın mevduatı hacminde yıllık büyüme oranında Karabük’ü yüzde 75,3’le Bartın, yüzde 74,8’le Bingöl, yüzde 73,2 ile Trabzon, yüzde 73,1’le Kastamonu izledi. Gümüşhane yüzde 72,6, Gaziantep yüzde 72,4, Karaman ve Muğla yüzde 71,6, Antalya yüzde 70,2 ile son bir yılda altın mevduatı en fazla artan iller arasında yer aldı.
İl bazında tasarruf mevduatı içinde altın mevduatının payında ise mart sonu itibarıyla Karabük’ü yüzde 27,4’le Kütahya ve Çankırı, yüzde 26,4’le Malatya, yüzde 25,5’le Rize izliyor. Kırıkkale ve Erzurum’un tasarruf mevduatının yüzde 25,1’ini, Elazığ’ın yüzde 23,8’ini, Kastamonu’nun yüzde 22,8’ini ve Bolu’nun tasarruf mevduatının yüzde........
© Dünya
