menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Açık – gömülü fark etmez, etkisi ne olacak?

13 1
14.07.2025

Bu hafta ‘Açık Finans’ı (Open Finance) anlatmak istedim, akıcı ve gerçek hayata dokunan bir hikayeye de atıfta buluna­rak yazdım, sonra okudum, emin olamadım; bazı anlatımlar yanlış anlaşılabilir, bu nedenle biraz da­ha yazarlık tecrübesi kazanıp ka­leme almaya karar verdim.

Diğer yandan, konu çok güzel, dahası ‘Açık Finans’ın dokundu­ğu alanlar günlük hayatımızı et­kilemeye başladı bile. Başka bir konuya geçip, bizleri bekleyen yeni “deneyim” dünyasını es geç­mek istemedim.

Finans dünyası, uzun yıllardır geleneksel bankaların sunduğu hizmetlerle sınırlıydı. Ancak tek­noloji şirketlerinin, fintek giri­şimlerinin ve regülasyonların et­kisiyle finansal hizmetler yepye­ni bir boyuta taşınmaya başladı. Bu değişimin iki temel kavramı Açık Finans (Open Finance) ve Gömülü Finans (Embedded Fi­nance) olarak öne çıkıyor. Bu iki kavramı karşılaştırmak değil, bü­tünün birbirini tamamlayan iki önemli bileşeni olarak görmek gerekiyor. “Finans” tanımına aşi­nayız ama “Açık” ve “Gömülü” olarak adlandırınca biraz garip geliyor kulağa, ve belki bu neden­le ilk olarak “Açık Bankacılık” ha­yatımıza dokundu çünkü sektör dışındaki vatandaşın da duyduğu anda bir yorum yapacağı anahtar kelime var, “banka”.

Önce her iki kavramı yalın bir şekilde açıklayarak başlayalım.

Açık Finans (Open Finance), finansal verilerin müşterinin onayıyla farklı kurumlar, plat­formlar ve hizmet sağlayıcılar­la paylaşılmasını sağlayan bir ekosistemdir. Bu kavram, daha önce tanımlanan Açık Bankacı­lık (Open Banking) yaklaşımı­nın daha geniş bir kapsamını ifa­de eder. Açık Bankacılık yalnızca banka hesap bilgilerini ve ödeme verilerini kapsarken, Açık Finans bunun ötesine geçer: yatırımlar, sigorta, emeklilik planları, borç­lanmalar gibi sadece banka içinde sınırlı olmayan ama birey/kurum olarak bizi yakından ilgilendiren ve bir şekilde bütçemize/cüzda­nımıza etki eden farklı finansal verilerin de paylaşılmasını müm­kün kılar. Aslında “Açık Bankacı­lık”, “Açık Finans”ın ilk adımıdır diyebiliriz.

Temel hedef, müşterilerin ken­di verileri üzerinde tam kontrol sahibi olması ve bu verileri dile­diğiyle güvenli şekilde paylaşa­bilmesidir. Bu şekilde verilerden daha avantajlı hizmetler........

© Dünya