menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KOBİ’lerin finansal paradoksu

20 1
28.06.2025

UĞUR GÜNDÜZ
Ekonomist - Bankacı

Birçok işletme yeterli sermayesi olmadığı için arzuladığı büyüklüğe sahip olamadığı gibi yeni projelerini de hayata geçiremiyor. Bazı işletme sahipleri, elde edilen kârın büyük bir kısmını sermayeye eklemek yerine dağıtmayı tercih ediyor. Şirket kazandırdığı paraya kavuşamazken ortak mal mülk sahibi oluyor. Patron ‘in’, şirket ‘out’ yani!

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler yani namı diğer KOBİ’ler… Türkiye ekono­misinin önemli bir parçasını oluş­turan KOBİ’ler, toplam işletme­lerin yüzde 99’unu, toplam istih­damın yüzde 75’ini oluşturmakta, toplam ihracatın ise yüzde 40’ını gerçekleştirmektedir. Ancak eko­nomide bu kadar önemli bir yere sahip KOBİ'ler, genellikle finans­mana erişim konusunda zorluk­larla karşı karşıya kalıyor ve temi­nat baskısına maruz kalarak adeta üvey evlat muamelesi görüyor.

Kuruluş aşamasından itibaren yabancı kaynak kullanmaya baş­layan işletmeler, işler büyüdükçe kaynak peşinde koşmaktan esas faaliyetlerinde odağı kaybedi­yorlar.

Birçok işletme yeterli serma­yesi olmadığı için arzuladığı bü­yüklüğe sahip olamadığı gibi ye­ni projelerini de hayata geçire­miyor. Elbette firmalar sadece öz kaynakları ile büyüsün, yabancı kaynak kullanmasın demiyoruz. Aksine sermaye benzeri orta va­deli yabancı kaynaklardan fayda­lanılması gerektiğini savunuyo­ruz. Öz kaynak yetersizliği sade­ce büyümenin önündeki bir engel değil, KOBİ'lerin finansal yapıla­rının daha kırılgan olmasına da neden oluyor.

Düşük kuruluş sermayesi: KOBİ'ler genellikle sınırlı bir baş­langıç sermayesiyle kurulurlar ve büyümelerini finanse etmek için yabancı kaynağa ihtiyaç duyarlar.

Düşük kârlılık: Bazı KOBİ'ler, rekabetçi piyasa koşulları, değişen ihtiyaç yapısına ayak uydurama­ma veya yetersiz finans yönetimi nedeniyle düşük kârlılıkla çalışır­lar. Bu durum, öz kaynak birikimi­ni engeller.

Kâr dağıtımı: Fakir şirket, zengin oğlan! Bazı işletme sa­hipleri, elde edilen kârın büyük bir kısmını sermayeye eklemek yeri­ne dağıtmayı tercih ediyor. Şirket kazandırdığı paraya kavuşamaz­ken ortak mal mülk sahibi oluyor. Patron........

© Dünya