Belgeler blokzincire taşınıyor, sırada ‘dijital pasaport’ mu var?
AB-Türkiye Gümrük Birliği Komitesi Kararı ile A.TR dolaşım belgelerinin elektronik ortama taşınması resmen onaylandı. Karar, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nde ticaret süreçlerini dönüştürerek birçok avantajı beraberinde getirecek. En önemlisi ise karar, Türkiye-AB hattında kâğıt devrinin sonunu ve dijital pasaportun başlangıcı müjdeleniyor.
Türkiye-AB Gümrük Birliği’nde tarihi bir dönüşümü işaret eden 1/2025 sayılı AB-Türkiye Gümrük İşbirliği Komitesi Kararı, 1 Temmuz 2025’te Avrupa Birliği Resmî Gazetesi’nde yayımlandı. AB, bu karar ile A.TR dolaşım belgelerinin elektronik ortama taşınmasını resmen onaylayarak kâğıt zorunluluğunu ortadan kaldırıyor, yani kâğıtsız ticarete geçişin kapısını aralıyor. Böylece gümrük süreçleri hızlanacak ve aynı zamanda blokzincir teknolojisiyle desteklenen güvenli, şeffaf ve yeşil bir ticaret ekosistemi oluşumunun önü açılmış olacak.
Alınan bu kararla elektronik ortamda oluşturulacak A.TR belgeleri, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nde ticaret süreçlerini dönüştürerek birçok avantajı da beraberinde getiriyor.
* Hız ve maliyet: Gümrük onay süreçleri dakikalara inecek; kâğıt, kurye ve arşiv masrafları tamamen ortadan kalkacak.
* Güvenlik: QR kodlar ve dijital imzalar sahtecilik riskini minimize edecek; gümrük idareleri belgelerin gerçekliğini anında çevrimiçi doğrulayacak.
* Şeffaflık: İhracatçı, ithalatçı, banka ve gümrük idareleri aynı veri setine eşzamanlı erişerek süreçlerin izlenebilirliğini artıracak.
* Yeşil lojistik: Kâğıt tüketiminin azalması ve fiziksel taşımacılığın ortadan kalkması, karbon ayak izini düşürerek AB’nin Yeşil Mutabakat hedeflerine ve ESG (Çevresel, Sosyal, Yönetişim) skoruna katkı sağlayacak.
Bu karar, ‘güvenli çevrimiçi doğrulama’ şartı getirerek blokzincir teknolojisinin önemini vurgulamış oluyor. Dolayısıyla blokzincir, dağıtık defter yapısıyla e-A.TR belgelerinin güvenliğini ve işlevselliğini artıracak.
* Sahteciliği önleyecek: Değiştirilemez kayıtlar, geriye dönük müdahaleyi imkânsız kılarak belge yerine bilgi güvenilirliğini garanti ediyor.
* Veri bütünlüğü sağlanacak: Tüm taraflar, tek ve tutarlı bir veri kaynağına erişerek şeffaflığı artırıyor.
* Finansal süreçleri hızlandıracak: Akıllı sözleşmeler, akreditif serbest bırakma gibi işlemleri otomatikleştirerek finansal süreçleri kolaylaştırıyor.
Türkiye’de bu konu üzerinde uzun zamandır çalışan yerli firmalarımız, AB standartlarına uyumlu blokzincir katmanları geliştirmekteler. Bu konuda yürütülen pilot çalışmalar ile e-A.TR belgelerinin güvenli bir şekilde doğrulanması sağlanacak. Bu konuda Türkiye Yerli Yazılım Sektörü olarak blokzincir tabanlı gümrük çözümlerini küresel bir ihracat ürününe dönüştürme potansiyelimiz oldukça iyi durumda. Dolayısıyla bu geçişte yerli firmalarımız hemen bu geçiş sürecini sorunsuz sağlayabilecek.
Dijital A.TR ile Türkiye, küresel ticarette rekabet gücünü artıracak. Bu noktalar şunlar:
* Ekonomik, teknolojik ve çevresel kazanımlar: 1/2025 sayılı AB-Türkiye Gümrük İşbirliği Komitesi Kararı, elektronik A.TR belgelerinin kullanımıyla hem Türkiye hem de Avrupa Birliği için ekonomik, teknolojik ve çevresel alanlarda önemli kazanımlar sağlayacak. Bu karar, Türkiye-AB Gümrük Birliği’ni dijital bir geleceğe taşıyarak ticaret süreçlerini daha hızlı, güvenli ve sürdürülebilir hale getirecek.
* Türkiye için stratejik fırsatlar: Karar, Türk gümrük sistemlerinin AB standartlarıyla entegrasyonunu hızlandırarak küresel ticarette rekabet gücünü artıracak. Elektronik A.TR belgeleri, ihracat süreçlerini hızlandırarak tedarik zincirinde güveni pekiştirecek ve özellikle KOBİ’ler için maliyet ile zaman tasarrufu sağlayacak. Blokzincir tabanlı e-belge altyapısı, yazılım, lojistik ve finans sektörlerinin kesişiminde yeni iş modellerini tetikleyerek Türkiye’nin teknoloji odaklı çözümlerini küresel bir ihracat ürününe dönüştürme fırsatı yaratacak. Aynı zamanda, merkeziyetsiz kimlik (DID) ve doğrulanabilir kimlik bilgisi (VC) mimarisi, GDPR ve KVKK ile........
© Dünya
