menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Merkez Bankası’ndan sürpriz gelir mi?

16 27
16.04.2025

TCMB, Mart ayındaki ara top­lantısında faiz üst bandın­da artış yapmış ve likidite ope­rasyonlarıyla bankalararası faizi B.5’ten F’ya yükseltmişti. Ya­rınki PPK toplantısında bu duru­mu kalıcı hale getirip getirmeye­ceği ve daha fazla faiz artışına kapı aralayıp aralamayacağı, hem tahvil hem de kredi faizlerinin seyri açı­sından önem taşıyor. Bu kararın te­mel belirleyicilerini inceledik.

Enflasyonun orta ve uzun va­deli eğilimi açısından, enflasyon beklentileri belirleyici olmakta­dır. TCMB’nin finans sektörün­deki ekonomistlerle gerçekleş­tirdiği ve geçen hafta açıklanan Piyasa Katılımcıları Anketi’nden enflasyon beklentileri açısından olumlu sinyaller gelmedi.

Geçtiğimiz ay ortalarından iti­baren piyasalarda gözlenen dalga­lı seyirle birlikte, 2025 ve 2026 yıl sonu TÜFE beklentileri sırasıyla 1.9 ve 1.2 baz puan artarak 0.0 ve .3 seviyelerine yükseldi.

Kur tahminlerindeki yükselişin enflasyon beklentileri­ni yukarı yönlü etkiledi­ği görülüyor. Nitekim, yıl sonu Dolar/TL tahmini önceki aya göre %1.9 ar­tışla 43.6’ya, 12 ay sonra­sı tahmini ise %3.2 yük­selişle 45.85 seviyesine ulaştı.

Biz ise henüz bu yıl so­nu için (, gelecek yıl sonu için  olan enf­lasyon tahminlerimizi revize et­medik. Enerji fiyatlarındaki düşüş ve yükselen faizlerle iç talepte olu­şabilecek yavaşlamanın bu süreci dengeleyeceğini düşünüyoruz.

TCMB, faiz kararında yakın dönem enflasyon gelişmelerini de dikkate almaktadır. Bu nokta­da, son açıklanan Mart enflasyo­nunun yanı sıra Nisan ayına iliş­kin fiyat gözlemleri ve enflasyon tahminleri de önem taşır.

Nisan ayına yönelik ilk enflas­yon gözlemlerimiz, TL’deki değer kaybı ve elektrik zammının etki­siyle aylık enflasyonun hızlandı­ğını teyit ediyor.........

© Dünya