Yatırımcı altın ve konut arasında sıkışmış durumda
Servet sahiplerinin ellerindeki varlıkların değerinin artması ve azalması ekonominin ve finansal piyasaların diğer dinamiklerini de etkiliyor.
Bu önerme bizim gibi enflasyonu yüksek, farklı varlık kategorilerinin getirilerinin dönemsel olarak çok ciddi oranda farklılaştığı ülkelerde çok daha geçerli ve önemli. Tüketimin bir türlü dizginlenemiyor ve enflasyonun kontrol altına alınamıyor olmasında faizlerin yüksekliğinin ve altın fiyatlarındaki artışın ne kadarlık bir etkisi olduğunu kestirmek zor. Ama bir etkiden bahsetmek mümkün.
Merkez Bankası 14 Mayıs tarihli blog yazısında* altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil fiyatları üstündeki etkisini incelemiş. Benzer bir çalışma enflasyon sepetindeki diğer ürünler için de yapılabilse keşke. Bu zor bir uğraş ve aynı zamanda enflasyonla mücadele için yüksek tutulan faizin bir taraftan da enflasyon yarattığının ortaya çıkmasının istenmeyeceği için tercih edilmeyecektir.
Konut satışlarına baktığımızda ilk 4 ayda ’lik kısmın ipotekli satışlardan geldiğini, kalan kısmın kredisiz satış olduğunu görüyoruz. Faizden ve altından gelen paranın bir kısmı muhtemelen buraya gitmiş. O kadar altınımız var mıydı diye soracak olursanız cevap evet.
Merkez Bankası’nın 2025 birinci enflasyon raporunda........
© Dünya
