menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Uzak olmayan doğu

25 17
16.05.2025

Uzak Doğu denilince çoğunlukla Çin, Ja­ponya, Güney Kore, Tayvan, Hong Kong ve Güneydoğu Asya ülkeleri (özellikle Sin­gapur, Malezya, Endonezya, Vietnam, Tay­land) kastedilir. Bu bölge, hem ekonomik bü­yüklüğü hem de üretim-tedarik zincirindeki merkezi rolü nedeniyle son 30 yılda küresel ekonominin en stratejik coğrafyası haline geldi.

Çin’in başlattığı ve ticaretin yönünü kalıcı olarak değiştiren, aynı zamanda strate­jik hamle olan “Kuşak ve Yol Girişimi” ile, ka­ra ve deniz yolları üzerinden Avrupa, Afrika ve Asya’nın birbirine bağlandığı da düşünül­düğünde artık adına Uzakdoğu yerine sade­ce “doğu” demek çok daha yerinde olsa gerek.

Doğu ülkelerini de içine alan Asya, yüzöl­çümü ve nüfus bakımından dünyanın en bü­yük kıtası. Yaklaşık 44.391.000 km2lik ala­nı ile dünya topraklarının neredeyse yüzde 30’unu kapsarken, dünya nüfusunun da beşte üçünü barındırıyor.

Ve son yıllarda dünya ekonomisinde dikkat çeken bir gerçek var: Asya yükseliyor. Hem ekonomik göstergelerde hem de ticaret hac­mindeki artışla birlikte Asya ülkeleri, artık sadece “üreten” değil, aynı zamanda “yön ve­ren” bir konuma geliyor. Trump’lı ABD halen dünyaya hükmettiğini ve en önemli ekono­mik güç olduğunu düşünerek yön vermeye çalışsa da, Asya artık küresel ticaretin geçiş noktası haline gelmiş durumda.

Bu dönüşümün baş aktörü şüphesiz Çin. 1980’lerde reformlarla başlayan........

© Dünya