Uzak olmayan doğu
Uzak Doğu denilince çoğunlukla Çin, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Hong Kong ve Güneydoğu Asya ülkeleri (özellikle Singapur, Malezya, Endonezya, Vietnam, Tayland) kastedilir. Bu bölge, hem ekonomik büyüklüğü hem de üretim-tedarik zincirindeki merkezi rolü nedeniyle son 30 yılda küresel ekonominin en stratejik coğrafyası haline geldi.
Çin’in başlattığı ve ticaretin yönünü kalıcı olarak değiştiren, aynı zamanda stratejik hamle olan “Kuşak ve Yol Girişimi” ile, kara ve deniz yolları üzerinden Avrupa, Afrika ve Asya’nın birbirine bağlandığı da düşünüldüğünde artık adına Uzakdoğu yerine sadece “doğu” demek çok daha yerinde olsa gerek.
Doğu ülkelerini de içine alan Asya, yüzölçümü ve nüfus bakımından dünyanın en büyük kıtası. Yaklaşık 44.391.000 km2lik alanı ile dünya topraklarının neredeyse yüzde 30’unu kapsarken, dünya nüfusunun da beşte üçünü barındırıyor.
Ve son yıllarda dünya ekonomisinde dikkat çeken bir gerçek var: Asya yükseliyor. Hem ekonomik göstergelerde hem de ticaret hacmindeki artışla birlikte Asya ülkeleri, artık sadece “üreten” değil, aynı zamanda “yön veren” bir konuma geliyor. Trump’lı ABD halen dünyaya hükmettiğini ve en önemli ekonomik güç olduğunu düşünerek yön vermeye çalışsa da, Asya artık küresel ticaretin geçiş noktası haline gelmiş durumda.
Bu dönüşümün baş aktörü şüphesiz Çin. 1980’lerde reformlarla başlayan........
© Dünya
