menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Her enflasyon canavar mıdır?

41 0
12.07.2024

Tanım olarak enflasyon, sadece belli bir ma­lın veya hizmetin fiyatının tek başına art­ması değil, fiyatların genel düzeyinin sürekli bir artış göstermesidir. Fiyat artışı ise belirli bir mal veya hizmetin fiyatının yükselmesini anlatır. İşe evvela bu kavram karışıklığını orta­dan kaldırarak başlayalım.

1990’dan 1999’a kadar yaşadığımız enflas­yon yıllık ortalama ’lerde gerçekleşirken, 1994 yılında bu oran 0’lara kadar yüksel­di ve Türkiye Cumhuriyeti’nde en yüksek enf­lasyonun ölçüldüğü yıl oldu. Ardından Türki­ye’nin yıllarca dillere pelesenk olan enflasyon kavramı, 7’den 70’e bilinir hale gelirken o yıl­lardaki önlenemeyen artışıyla canavar olarak da nitelendirilmeye başlandı.

Her enflasyona canavar demek doğru olmaz, canavar olan ül­keyi zor hale sokan yüksek enflasyon. Öyle ki yükselmeye bir başladığı andan itibaren adeta vücuda yayılan bir mikrop gibi ülkeyi sarmaya başlıyor, herkes birbirini takip ediyor ve dur­durulması da çok zor bir hal alıyor. Tıpkı bizim son yıllarda yaşadığımız gibi.

Gelin biraz ülkemizdeki durumun tarihçe­sini hatırlayalım, hem böylece nasıl tek hane­ye inmişti, neden yeniden yükseldi, yorumla­mak da daha kolay olur. 1994’te yaşanan krizin ardından 95, 98 ve 2000 yıllarında enflasyonu düşürmeye yönelik ekonomik önlem paketleri uygulamaya girse de, ancak 2004 yılında %’in altına inerek normalleşme süreci başladı.

2000’lerde başarısız ekonomi yönetiminin yanına bankacılık sektöründe yaşanan sorun­larda eklenince, 2001 ekonomik krizi........

© Dünya


Get it on Google Play