Artan işçilik maliyetleri, azalan şirket kârları
İstanbul Sanayi Odası sanayinin ilk 500 firmasını açıkladı. Bu kez herkes, kimlerin daha çok kâr ettiğiyle değil, ne kadar zarar açıklanacağı ile ilgiliydiler sanki. Verilere göre bu şirketlerin üretimden net satışları 2024’de yüzde 36,3 artıp 8,7 trilyon TL’ye ulaşmış.
Ancak, yıllık ortalama yurt içi üretici fiyatları endeksi ile arındırıldığında, üretimden satışlar reel olarak yüzde 3,4 gerilemiş. Faaliyet karları ise 2024’te yüzde 31,6 oranında azalmış ve 937 milyar TL’den 641 milyar TL’ye düşmüş. Faaliyet kârlılığı oranı ise yüzde 12,5’ten 6,2’ye düşerken, satış kârlılığı oranı da yüzde 8,6’dan 2,6’ya gerilemiş.
Öte yandan 2024 yılında İSO 500’de zarar eden şirket sayısı 96’dan 152’ye yükselmiş. Yani 500 şirketin neredeyse üçte biri zarar açıklamış durumda. Karlılıkların bu denli düşmesinde yükselen kredi maliyetlerinin etkisini geçen hafta ele almıştım. Ama bir o kadar önemli etken de şüphesiz çalışan maliyetlerinin yükselmesi. Çalışan ücretleri, ücreti ödeyen açısından bakıldığında kurların sabit kalması nedeniyle bir hayli yükselmiş görünse de, ücreti alan açısından bakıldığında ise enflasyon önünde satınalma gücü iyice azalmış durumda. Yani ne alan memnun, ne veren.
İşçilik maliyetlerindeki artış, sanayi sektöründe üretim maliyetlerinin yükselmesine neden oldu. Bu durum, özellikle düşük kar marjına sahip sektörlerde rekabet gücünü daha da azaltmakta. Küçük ve orta ölçekli........
© Dünya
