Korku, endişe, panik
Pazartesi, global piyasalarda uzun zaman sonra en derin baskının yaşandığı gün oldu. Arka planda birden çok sebep sıralanabilir. Örneğin; ABD makro verilerinde son dönemde görülen ılımlı-dengeli yavaşlama hâli, geçtiğimiz Cuma günü açıklanan aylık istihdam veri seti ile sert-dengesiz yavaşlama endişesine evrildi.
İstihdam yaratmadaki keskin düşüş, işsizlik oranında yukarı yönde kıpırdanmaya da yol açtı. Bununla birlikte, 2. çeyrek finansallarda şirketler gelir ve karlılıkta heyecan yaratmaktan uzak kaldıklarını görüyoruz. Ayrıca düzlemimizde yapay zekâya dair var olan güçlü inanç sorgulanıyor.
Gördüğümüz üzere verilerdeki yavaşlama, ABD merkez bankası FED’i güvercin olmaya itti. FED’in sözlü yönlendirmelerinde faiz indiriminin yakın olduğu, hatta geç kalınmaması gerektiği şeklinde ifadeleri duyduk. Temmuz ayı toplantısının sonucunda ise temkinli şekilde Eylül ayı işaret edildi. Aynı zaman diliminde gelen ABD verileri, “FED indirimde geç kaldı” spekülasyonu yaratmıştı. Kaldı ki, zamanlama FED’in kendisini ölçtüğü ve defaten dile getirdiği bir faktördü. Cuma günü gelen belirgin zayıf istihdam verisi ise spekülasyonu mümkün kıldı.
Batı cephesinde bunlar olurken, Doğu cephesinden ise sürpriz bir faiz artış kararı geldi. Japonya Merkez Bankası (BOJ), politika faizini artırdı. Resimde bir ikilem vardı. Bir yanda........
© Dünya
visit website