menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Günün modası: Tahvil Fonlar

11 1
29.01.2025

2023 yılının orta­sından itibaren ekonomi yönetimi; enflasyonla mücade­le, cari açığı kapat­ma, döviz rezervle­rini artırma gibi alt hedefler edindi. Üst başlıkta ise rasyonel politikaları kullana­rak istikrar sağlanması ve eko­nominin temellerinin sağlam­laştırılması amaç olarak ta­nımlandı.

Sıkı para politikası sırasında TL faizlerin yüksek olduğu dönemde, olumlu geliş­meleri görmek isteyen birey­sel ve tüzel yatırımcılar, mev­duatı ve likit fonları güvenli li­man olarak gördüler. Böylece likit fon stoku trilyon TL mer­tebesinin üzerine çıktı. Söz konusu hacme ulaşılmasında, bireysel ve ticari satın alma kararlarının ötelenmesi ve dö­vizden TL’ye geçenlerin (carry trade) motivasyonu arka planı oluşturuyor. Normalleşme sü­recinde yaklaşık 1,5 yıl geri­de kaldı ve programın olumlu çıktıları daha da somutlaşma­ya başladı.

Geldiğimiz nokta­da ise elde edilen sonuçlar, sı­kı para politikasının gevşetil­mesine başlanmasını mümkün kıldı. Hatta, yılın sonunda enf­lasyon seviyesine ve buna bağ­lı olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) poli­tika faizi ile piyasa faizine dair beklentiler, aşağı yönlü trend­de ilerleneceğine dair konsen­süse dönüştü. Bu etkenler TL faiz kazançlarının aylar iler­ledikçe azalacağı sonucunu da beraberinde getiriyor. Bu nok­tada ise yatırımcıların geti­ri düşüşüne alternatif çözüm arayışlarına tanıklık ediyoruz.

Enflasyonun, politika faizi­nin düşüş döngüsüne girdiği dönemlerde, tahvil-bono fon­ları iyi bir seçenek olarak ön plana çıkıyor çünkü adı geçen fonlar, gelecekteki faiz düşüşü­nün dışında kalmayı mümkün kılabiliyor. Aynı zamanda, fa­iz düşüşünden etkilenmemeyi de vaat ediyor. Neden vaat edi­yor dediğimizi birazdan detay­landıracağız. Önce tahvil bono fonlarının portföy yapılarına........

© Dünya


Get it on Google Play