Günün modası: Tahvil Fonlar
2023 yılının ortasından itibaren ekonomi yönetimi; enflasyonla mücadele, cari açığı kapatma, döviz rezervlerini artırma gibi alt hedefler edindi. Üst başlıkta ise rasyonel politikaları kullanarak istikrar sağlanması ve ekonominin temellerinin sağlamlaştırılması amaç olarak tanımlandı.
Sıkı para politikası sırasında TL faizlerin yüksek olduğu dönemde, olumlu gelişmeleri görmek isteyen bireysel ve tüzel yatırımcılar, mevduatı ve likit fonları güvenli liman olarak gördüler. Böylece likit fon stoku trilyon TL mertebesinin üzerine çıktı. Söz konusu hacme ulaşılmasında, bireysel ve ticari satın alma kararlarının ötelenmesi ve dövizden TL’ye geçenlerin (carry trade) motivasyonu arka planı oluşturuyor. Normalleşme sürecinde yaklaşık 1,5 yıl geride kaldı ve programın olumlu çıktıları daha da somutlaşmaya başladı.
Geldiğimiz noktada ise elde edilen sonuçlar, sıkı para politikasının gevşetilmesine başlanmasını mümkün kıldı. Hatta, yılın sonunda enflasyon seviyesine ve buna bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) politika faizi ile piyasa faizine dair beklentiler, aşağı yönlü trendde ilerleneceğine dair konsensüse dönüştü. Bu etkenler TL faiz kazançlarının aylar ilerledikçe azalacağı sonucunu da beraberinde getiriyor. Bu noktada ise yatırımcıların getiri düşüşüne alternatif çözüm arayışlarına tanıklık ediyoruz.
Enflasyonun, politika faizinin düşüş döngüsüne girdiği dönemlerde, tahvil-bono fonları iyi bir seçenek olarak ön plana çıkıyor çünkü adı geçen fonlar, gelecekteki faiz düşüşünün dışında kalmayı mümkün kılabiliyor. Aynı zamanda, faiz düşüşünden etkilenmemeyi de vaat ediyor. Neden vaat ediyor dediğimizi birazdan detaylandıracağız. Önce tahvil bono fonlarının portföy yapılarına........
© Dünya
visit website