menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

2000’den bu yana Fed-BOJ faizleri ve carry trade

14 0
14.08.2024

Carry trade; maliyeti ucuz, faizi düşük para birimini borç alıp, getirisi yüksek para bi­rimlerine veya finansal araçlara yatırım yap­mak olarak tanımlanabilir. Pozisyon açarken ilk aşamada, faiz farkının lehte olması ise en kritik unsurdur.

Pozisyon açılması ve açılan pozisyonun sürmesi için diğer bir şart piya­salardaki istikrardır. Eğer açılan pozisyonun başına bir zeval gelirse, pozisyon daha erken­den zaruri olarak kapatılmak durumunda ka­lınabilir.

2000 yılı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) fa­iz indirimi ile başlıyor. Yılın ilk yarısında baş­layan teknoloji balonu (Dot-com) krizine isti­naden Fed yaklaşık 3 yıl sürecek faiz indirme dönemine giriyor. Paralelinde ise Japon Mer­kez Bankası faizi yüzde 0,1 civarında yatay tu­tuyor. Bu dönemde hisse senedi değil, tahvil yatırımları kazanç yaratıyor.

2004 ortasında ise Fed, bu kez faiz artış döngüsüne giriyor. İki yıl sonra 2006 ortasında politika faizi yüzde 5,25 platosuna erişiyor. Bu iki yıllık yükseliş süresinde Japonya Merkez Bankası (BOJ), fai­zi yüzde 0 seviyesinde tutuyor ve sakin tavrını yine koruyor. Bu dönemde ise hisse yatırımcı­sı kazanç sağlıyor. Fed’in platosu yaklaşık 1,5 yıl sürüyor, BOJ bu sırada faizi yüzde 0’dan 0,50 seviyesine yükseltiyor.

2007 sonbaharında Fed bu kez faizi indir­meye başlıyor. 2008 sonu geldiğinde faizi yüz­de 0,25 seviyesine düşmüş oluyor. Amerika’da bir yandan konut kredisi........

© Dünya


Get it on Google Play