menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

NATO’da liderlik işimize yarar mı?

16 10
27.06.2025

Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı sonrası ülkenin bekası­nın emanet edildiği Lozan kahramanı İsmet İnö­nü’nün önünde ise büyük sınavlar vardı. Bu sı­navların en büyüğü de hiç kuşkusuz İkinci Dün­ya Savaşı’ydı.

İsmet Paşa artık Birinci Dünya Savaşı'nda Os­manlı İmparatorluğu’nun tarihsel olarak en bü­yük müttefiki olan Almanların yenildiği için ye­nilen bir milletin büyük özveri ve fedakarlıkla kurduğu genç Cumhuriyetin kurucu kadrosunda yer alan ikinci devlet başkanıydı. Genç Cumhu­riyet, kurucu kadrolarının tecrübesi ve İsmet Pa­şa’nın öngörüsü ile diplomasi yeteneği birleşin­ce Nazi Almanyası ile karşı karşıya gelmeden ba­şındaki büyük belayı atlatmıştı.

Türkiye artık bir tercih yapmak zorundaydı. Sovyet Rusya’nın başını çektiği doğu bloğu yeri­ne ikinci dünya savaşının diğer muzaffer ülkesi Amerika’nın başını çektiği batı bloğu ile yola de­vam kararı aldı.

Tam bu süreçte artık iki kutuplu bir dünya dü­zeni başlıyordu. Kuzey Atlantik Antlaşması Ör­gütü veya en çok kullanılan adıyla NATO bir ko­lektif güvenlik örgütü olarak 4 Nisan 1949 ta­rihinde ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Norveç, Dani­marka, İzlanda ve Portekiz tarafından kuruldu. Çok dillendirilmese de Türkiye'nin NATO üyeli­ği ordumuzun Kore Savaşı’na dahil olmasına bir “hediye” olarak 1952 yılında üstelik Yunanistan ile aynı anda gerçekleşmiş oldu.

İlerleyen yıllarda Amerika ile ilişkilerin geliş­mesine paralel olarak ülkemizin bir çok nokta­sına kurulan NATO yerleşkeleri ile Türkiye’nin........

© Dünya